Monday, March 3, 2014

Pieczeń z indykiem i serem mozarella/ Turkey & mozarella meatloaf

Tyle przepisów czeka na wrzucenie na bloga, a ja nie mam na nic czasu.... Mam nadzieje, że już niedługo wszystko się uspokoi i znajdę choć chwilkę na napisanie kolejnych postów ;) Dzisiaj przedstawiam bardzo prosty przepis na pieczeń z indykiem i serem mozarella, w której ostatnio się zasmakowaliśmy. Smacznego :)
----------------------------------------------
So many recipes are waiting for putting on the blog, and I still have no time for anything .... I hope that everything calms down soon and find some time to write next posts;) Today I  am presenting a very simple recipe for turkey & mozarella meatloaf, which we have enjoyed recently. Bon appetit :)
 


 

Składniki:
2,2 lb/ 1 kg mielonego mięsa z indyka
1 jajko
1/2 szkl mleka
3/4 szkl bułki tartej
sól, pieprz
1/2 szkl sosu pomidorowego
2 łyżki musztardy
1 łyżka ajvaru
2 łyżeczki przyprawy do mięsa
1 1/2 łyżeczki sosu chili z czosnkiem
4 oz/ 113 g sera mozarella, startego na tarce o dużych oczkach

Sos:
1/4 szkl ketchupu
1 łyżka brązowego  cukru
1 łyżka musztardy

1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C/ 350 stopni F.
2. Natłuścić lekko formę na chleb.
3. W dużej misce wymieszać składniki na pieczeń i wstawić, przykryte folią, na noc do lodówki. Włożyć do formy na chleb.
4. W małej misce wymieszać składniki na sos. Wylać sos na pieczeń.
5. Piec 1 godzinę.

Smacznego :)
---------------------------------------------------
Ingredients:
2.2 lb / 1 kg ground turkey
1 egg
1/2 cup milk
3/4 cup bread crumbs
salt and pepper
1/2 cup tomato sauce
2 tablespoons mustard
1 tablespoon aivar
2 teaspoons seasoning for meat
1 1/2 teaspoons chili garlic sauce
4 oz / 113 g mozzarella cheese, grated

Sauce:
1/4 cup ketchup
1 tablespoon mustard
1 tablespoon brown sugar

1. Preheat oven to 180 degrees C / 350 degrees F.
2. Grease lightly a loaf pan.
3. In a large bowl, combine the ingredients for the meatloaf. Cover with foil and refrigerate for overnight. Place in the loaf pan.
4. In a small bowl, combine the ingredients for the sauce. Pour over the meatloaf.
5. Bake for 1 hour.

Enjoy :)

6 comments:

  1. Bardzo prosty przepis, a jakie ciekawe danie wyszło. I na obiad i do chleba. Pysznie :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziekuje :) faktycznie ciekawe I bardzo smaczne ::)

      Delete
  2. Pieczeń z mozzarellą - musiała być przepyszna, nie ma innej możliwości ; )

    ReplyDelete
  3. Bardzo ładnie prezentuje się ta pieczeń, pyszności :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    ReplyDelete