Wednesday, October 16, 2013

Pizza na bogato/ Rich pizza

Chodziła za mną pizza .... Taka z dużą ilością warzyw, nazwana przez moją koleżankę "pizzą na bogato" ;) Jednakże ze wzgledu na fakt, iż mój małżonek musi zjeść jakieś mięsko to pizzę tą zrobiłam częściowo z kiełbasą. Obie wersje są przepyszne :)
-----------------------------------------------------
 For a long time I have been craving for pizza .... Such with lots of vegetables, called "rich pizza" by my friend ;) However, as my husband likes to eat some juicy bits so I made this pizza partially with sausage. In overall both versions are delicious :)





Składniki:
Ciasto - patrz tutaj
15 szt fasolki szparagowej, pociętej w kawałki ok 2,5 cm
1/2 cebuli czerwonej, pokrojonej w kostkę
16 małych pomidorków, pokrojonych na pół
1/2 dużej czerwonej papryki, pokrojonej w paski
2 pieczarki, pokrojone w plasterki
2 łyżki sosu pomidorowego
2 łyżki sosu beszamelowo-serowego (patrz tutaj)
1/4 - 1/2 pętka polskiej kiełbasy (niezbyt tłustej), pociętej w plasterki a nastepnie w ćwiartki - opcjonalnie
2 oz/ 57  g sera cheddar, startego na tarce
6 oz/ 170 g sera feta, pokruszonego

1. Przygotować ciasto zgodnie z wcześniej podanym linkiem.
2. Ciasto posmarować sosem pomidorowym i sosem beszamelowo - serowym.
3. Wyłożyć warzywa i kiełbasę (jeśli nie jest to wersja wegetariańska).
4. Posypać serem feta i żółtym serem.
5. Nagrzać piekarnik do 230 stopni C/ 450 stopni F. Piec ok 12 - 15 minut.

Smacznego :)
-----------------------------------
Ingredients:
Pizza dough - see here
15 pcs string beans, cut into 2.5 cm / 1 inch pieces
1/2 red onion, diced
16 grape tomatoes, cut in half
1/2 large red bell pepper, cut into strips
2 mushrooms, sliced
2 tablespoons tomato sauce
2 tablespoons bechamel & cheese sauce (see here)
1/4 to 1/2 polish sausage (not too fat), cut into slices and then into quarters - optional
2 oz / 57 g cheddar cheese, grated
6 oz / 170 g feta cheese, crumbled

1. Make dough according to pre-specified link.
2. Spread dough with tomato and bechamel & cheese sauces.
3. Put the vegetables and a sausage on (if it is not a vegetarian version).
4. Sprinkle with feta and cheddar cheese.
5. Preheat oven to 230 degrees C / 450 degrees F. Bake for 12 - 15 minutes.

Enjoy :)


Czas na Pizzę!!

3 comments: