Friday, October 11, 2013

Domowa chałka/ Homemade challah

Jak myślę o chałce to przypomina mi się moje dzieciństwo ;) Prosto z piekarni biegłam do domu, aby zjeść ją ciepłą z masełkiem lub białym serem i dżemem czy miodem ;) Och pychotka ;) Był to niezapomniany smak ... Teraz powoli chcę wracać do smaków, które uwielbiam. Dzisiaj pokusiłam się na zrobienie chałki, jednakże chciałam trochę ograniczyć jej słodycz, aby można ją było zjeść nie tylko na słodko :)
-------------------------------------------------
Challah reminds me of my childhood;) Directly from a bakery, I run back home to eat it warm with butter or farmer cheese with jam or honey ;) Yummy ;) It was an unforgettable taste ... Now I want to go back and find flavors that I love. Today I made challah, but I limited its sweetness, so it does not have to be serve with something sweet only :)





Składniki (na 4 średnie chałki):
1 3/4 szkl ciepłej wody (nie gorącej)
1/2 szkl miodu
2 opakowania drożdży instant ( ja użyłam 5/16 oz/8,75 g każde)
4 jajka, lekko rozbełtane
1/2 szkl roztopionego i ostudzonego masła
3/4 łyżki soli
7 1/2 do 8 1/2 szkl mąki uniwersalnej
1 jajko
1 łyżka wody

1. W bardzo dużej misce połącz ciepłą wodę z miodem i drożdżami. Odstaw na 10 - 15 minut.
2. Dodaj jajka, masło i sól i dokładnie wymieszaj.
3. Dodaj 7 1/2 szkl mąki i wymieszaj.
4. Przenieś ciasto na blat oprószony mąką. Ugniataj dodając mąkę, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie (ok 5 minut).
5. Uformuj kulę i włóż ciasto do natłuszczonego pojemnika. Przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok 1 - 1 1/2 h.
6. Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat, podziel ciasto na  4 części.
7. Wyłóż dwie blachy papierem do pieczenia. Odstaw na bok.
8. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C/ 350 stopni F.
9. W małej misce wymieszaj jajko z wodą. Odstaw na bok.
10. Z każdego  kawałka uformuj po 3 sznury ciasta i zapleć z nich warkocza (ps.: chałka powinna składać się z 5 sznurów, jednakże ja muszę się jeszcze tego nauczyć) i przenieś na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Generalnie można zapleć warkocza bezpośrednio na blasze.
11. Posmaruj chałkę mieszanką jajka z wodą. Przykryj folią i odstaw na bok w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość (ok 1/2 h).
12. Piec ok 30-35 minut.

Smacznego ;)

Inspiracja: Holiday baking
-------------------------------------------------

Ingredients (for 4 medium challah)
1 3/4 cups warm water (not hot)
1/2 cup honey
2 packages active dry yeast (I`ve used 5/16 oz / 8.75 g each)
4 eggs, lightly beaten
1/2 cup butter, melted and cooled
3/4 tablespoons salt
7 1/2 to 8 1/2 cups all-purpose flour
1 egg
1 tablespoon water

1. In a large bowl, combine warm water with honey and yeast . Let stand about 10 - 15 minutes.
2. Add eggs, butter and salt and mix well.
3. Add 7 1/ 2 cups flour and mix.
4. Put dough onto a lightly floured surface. Knead an enough of remaining flour until dough is elastic and smooth (about 5 minutes).
5. Shape dough into a ball and place in a lightly greased bowl.Cover with aluminum foil and let rise in a warm place about 1 - 1 1/2 hours.
6. Punch dough down and turn out onto a lightly floured surface, divide dough into 4 pieces.
7. Line two baking sheets with parchment paper. Set aside.
8. Preheat oven to 180 degrees C / 350 degrees F.
9. In a small bowl combine 1 egg and water. Set aside.
10. Form 3 ropes from each piece and plait braid (challah should consist of five ropes, but I have learnt it yet) and transfer to baking sheets lined with parchment paper. Generally you can plait braid directly on the baking sheets.
11. Brush dough with egg-water mixture. Cover with plastic foil and let rise in a warm place until nearly double in size (about 1/2 h).12. Bake for 30-35 minutes.Enjoy ;)
Inspiration: Holiday baking

6 comments:

  1. Uwielbiam domowe pieczywo, ale chałki akurat nie piekłam, pięknie wyrosła :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja tez sie balam, ze moze za trudna -- ale wyszla znakomicie ;)

      Delete
  2. Domowa chałka smakuje najlepiej ;D

    ReplyDelete
  3. Uwielbiam chałki :) Twoja wygląda wspaniale :)

    ReplyDelete