Saturday, September 14, 2013

Szpinakowe fettuccine z krewetkami i przegrzebkami/ Spinach fettuccine with shrimp & scallops

Należę do wielbicieli owoców morza. Może nie robię ich za często, ale gdy już mam możliwość to staram sobie to wynagrodzić :) Dzisiaj przedstawiam jedno z moich ulubionych dań: szpinakowe fettuccine z krewetkami, przegrzebkami, pomidorami, szczypiorkiem i czosnkiem ;))) Pychotka !!!!!
-----------------------------------------
I'm a seafood lover. Maybe I do not make them too often, but when I have the opportunity, I try to reward it to myself :) Today I present You one of my favorite dishes: spinach fettuccine with shrimp, scallops, tomatoes, onion and garlic;))) Yummy !!!!!
 


 
 
Składniki na 6 porcji:
12 oz/ 340 g szpinakowego fettuccine
1,5 lbs/ 0,68 kg przegrzebków
1 lb/ 0,45 kg ugotowanych i obranych krewetek
szczypta soli
1/2 - 1 łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo zmielonego
1/4 szkl oliwy z oliwek
1 1/2 - 2 łyżki wyciśniętego czosnku
1 szkl słodkiego białego wina
1/2 szkl wywaru z kurczaka
2 1/2 - 3 szkl pokrojonych w kostkę dojrzałych pomidorów
1/2 szkl pokrojonego szczypioru
1 1/2 łyżki startej skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
pokruszona feta do posypania dania
-------------------------------------------
Ingredients for 6 servings:
12 oz / 340 g spinach fettuccine
1.5 lbs / 0.68 kg scallops
1 lb / 0.45 kg cooked and peeled shrimp
pinch of salt
1/2 - 1 teaspoon black pepper, freshly ground
1/4 cup olive oil
1 1/2 - 2 tablespoons garlic squeezed
1 cup sweet white wine
1/2 cup chicken broth
2 1/2 - 3 cups diced ripe tomatoes
1/2 cup chopped chives
1 1/2 tablespoons grated lemon zest
2 tablespoons lemon juice
crumbled feta cheese for sprinkling
 
1. Ugotować fettuccine zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączyć.
2. Przegrzebki i krewetki posypać solą i pieprzem, wymieszać.
------------------------------------------
1. Cook fettuccine according to package directions. Drain.
2. Season scallops and shrimp with salt and black pepper, mix.
 
 
3. Rozgrzać oliwę w woku na dużym ogniu. Dodać połowę przegrzebków i krewetek. Gotować z dwóch stron ok 4 minut, aż będą miękkie. Czynność ponownie powtórzyć z drugą partią owoców morza.
------------------------------------------
3. Heat oil in a wok over high heat. Add half of all scallops and shrimp. Cook for 4 minutes on both sides, until they are tender. Repeat the procces with remaining seafood.
 
 
4. Przenieść przegrzebki i krewetki do miski. Odstawić na bok.
------------------------------------------
4. Transfer the scallops and the shrimp to a bowl. Set aside.
 
 
5. Do patelni dodać czosnek i gotować, aż będzie miekkie (ok 2 minut), cały czas mieszając.
------------------------------------------
5. Add garlic to the wok and cook until fragrant (about 2 minutes), stirring constantly.
 
 
6. Dolać wino i wywar z kurczaka. Wymieszać. Dodać pomidory i gotować do miękkości - ok 3-4 minut.
------------------------------------------
6. Add wine and chicken broth. Stir. Add tomatoes and cook until tender - about 3-4 minutes.
 
 
7. Dodać przegrzebki, krewetki, szczypior, sok z cytryny i skórkę z cytryny do woka i gotować ok 1 minuty.
------------------------------------------
7 Add the scallops, shrimp, chives, lemon juice and lemon zest to the wok and cook for 1 minute.
 
 
8. Wyłożyć przegrzebki i krewetki z warzywami (bez sosu) na przygotowane fettuccine. Posypać fetą i świeżo startym czarnym pieprzem.
Smacznego :)
-----------------------------------------
8. Put the scallops and shrimp with vegetables (without sauce) on the top of prepared fettuccine. Sprinkle with feta cheese and freshly ground black pepper.
Bon appetite :)
 
 
 

2 comments: