Wczoraj, specjalnie dla moich gości, zrobiłam ciasto z orzechami. Kruche ciasto z dżemem z czereśni, masą z białek i orzechów. Pyszności. Niestety nie jest to mój przepis ;(, ale jest on jak najbardziej godny polecenia :)
-----------------------------------------------
Today, especially for my guests, I made cake with nuts. Crispy cake with sweet cherries jam, nuts and white eggs cream. Delights. Unfortunately, this is not my recipe ;( but it is really worthy to recommend :)
Składniki (blacha 8x8x2 cale/ 20x20x5 cm):
Ciasto:
2 szkl mąki pszennej
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
2 łyżeczki kakao
5 łyżek dżemu z czereśni
250g schłodzonego masła, posiekanego
1. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Wymieszać. Dodać żółtka, posiekane masło i zagnieść ciasto.
2. Podzielić ciasto na 3 części. Do jednej dodać kakao. Wymieszać.
3. Jedne jasne i ciemne ciasto schować do zamrażalki na 50 minut.
4. Drugie jasne ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie i wyłożyć na natłuszczoną blachę. Wstawić do lodówki na 45 minut.
5. Wyjąć blachę z ciastem z lodówki i posmarować dżemem.
6. Ciemne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozłożyć na dżemie.
Masa orzechowa:
4 białka
3/4 szkl cukru
1 szkl orzechów włoskich i piniowych, posiekanych
1. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukru i ubijać za każdym razem, aż masa zrobi się bardzo gęsta i lśniąca.
2. Dodać orzechy i delikatnie wymieszać.
3. Na ciemne ciasto wyłożyć masę orzechową.
4. Jasne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i położyć na wierzch masy.
5. Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni C/ 400 stopni F i piec 35-40 minut.
Smacznego
Inspiracje: Małacukierenka.pl z małymi zmianami
----------------------------------------------
Ingredients (8x8x2 inches / 20x20x5 cm baking pan):
Dough:
2 cup all- purpose flour
4 egg yolks
1 tsp baking powder
1 package vanilla sugar (16g)
2 tsp unsweetened cocoa
5 tbsp sweet cherries jam
250g cold butter, unsalted and chopped
1. Combine flour with baking powder and vanilla sugar. Mix. Add the egg yolks, chopped butter and knead the dough.
2. Divide the dough into 3 parts. Add cocoa to one part. Mix.
3. Put dark and one light dough into a freezer for 50 minutes.
4. The second light dough roll out on a floured countertop and spread into a greased banking pan. Refrigerate for 45 minutes.
5. Remove the baking pan from the refrigerator and spread with jam.
6. Grate dark dough on the grater and evenly spread over jam.
2. Divide the dough into 3 parts. Add cocoa to one part. Mix.
3. Put dark and one light dough into a freezer for 50 minutes.
4. The second light dough roll out on a floured countertop and spread into a greased banking pan. Refrigerate for 45 minutes.
5. Remove the baking pan from the refrigerator and spread with jam.
6. Grate dark dough on the grater and evenly spread over jam.
Nut cream:4 egg whites
3/4 cup sugar
1 cup walnuts and pine nuts, chopped
3/4 cup sugar
1 cup walnuts and pine nuts, chopped
1. Beat egg whites to stiff. Gradually add sugar and beat each time, until cream gets very thick and shiny.
2. Add nuts and mix gently.
3. Put the cream over dark walnut dough.
4. Grate dark dough on a grater and top over the cream.
2. Add nuts and mix gently.
3. Put the cream over dark walnut dough.
4. Grate dark dough on a grater and top over the cream.
5. Put it to oven heated up to 200 degrees C / 400 degrees F and bake 35-40 minutes.
Bon appetite
Inspiration: Małacukierenka.pl with small changes
Bon appetite
Inspiration: Małacukierenka.pl with small changes
brzmi i wygląda smakowicie !
ReplyDeleteOj jest baaardzo smakowite ;)
Delete