Tuesday, September 10, 2013

Chleb bananowy z rodzynkami/ Banana bread with raisins

Muszę się do czegoś przyznać :) Polubiłam chleb bananowy ;) Jeden z przepisów z orzechami umieściłam już na blogu. Dzisiaj przedstawiam ulubiony przeze mnie przepis z rodzynkami. Warto wypróbować ;)
---------------------------------------
I have a confession to make :) I started to like banana bread;) One of recipes with nuts I've already put on the blog. Today I am presenting my favorite recipe with raisins. It is worth trying;)






Składniki:
5 bardzo dojrzałych bananów/ ok 1 1/2 szkl rozgniecionych bananów
2 szkl mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/8 łyżeczki startego imbiru
2 jajka, rozbełtane
1 szkl cukru
1/2 szkl oleju z warzyw lub rozpuszczonego masła
1/2 szkl rodzynek

1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C/ 350 stopni F.
2. W dużej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól, gałkę muszkatołową i imbir.
3. W średniej misce połączyć jajka, cukier i olej. Dodać banany i wymieszać łyżką.
4. Dodać miksturę z jajkami do mikstury z mąką. Wymieszać łyżką do momentu nawilżenia mąki. Dodać rodzynki i delikatnie wymieszać łyżką.
5. Do nasmarowanej formy wyłożyć ciasto.
6. Piec 40 minut. Po tym czasie na wierzch nałożyć szczelnie folię aluminiową i piec kolejne 15 - 20 minut.

Smacznego :)

Inspiracje: Cook`s Secrets ze zmianami
--------------------------------------------------

Ingredients:
5 very ripe bananas / about 1 1/2 cup mashed bananas
2 cup all-purpose flour
1 1/2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon cinnamon
1/4 teaspoon salt
1/4 teaspoon ground nutmeg
1/8 teaspoon ground ginger
2 eggs, lightly beaten
1 cup sugar
1/2 cup vegetable oil or melted butter
1/2 cup raisins

1. Preheat oven to 180 degrees C / 350 degrees F.
2. In a large bowl combine flour, baking powder, baking soda, cinnamon, salt, nutmeg and ginger.
3. In a medium bowl combine eggs, sugar and oil. Add the bananas and stir with a spoon.
4. Add the egg mixture to the flour mixture. Stir with a spoon until moistened. Add raisins and stir gently with a spoon.
5. Spoon batter  into greased pan.

6. Bake 40 minutes. Cover the pan with aluminum foil and bake for another 15 - 20 minutes.

Enjoy :)

Inspiration: Cook `s Secrets with changes

No comments:

Post a Comment