Tuesday, September 3, 2013

Zapiekanka z tortillami/ Tortilla casserole

Kolejne danie na szybko na moim blogu: zapiekanka z tortillami. Ja bardzo lubię to danie, gdyż jest nie tak kaloryczne jak normalna zapiekanka i chociaż nie poświęcam jemu za dużo czasu to smakuje rewelacyjnie ;)
--------------------------------------
Next quick dish on my blog: tortilla casserole. I really like this dish because it is not as caloric as a normal casserole and although I do not spend much time making it, it tastes sensational;)
 



 

Składniki na 4 porcje:
2 śliwkowe pomidory, pokrojone w kostkę
1 mała czerwona cebula, pokrojona w kostkę
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
1 łyżeczka suszonej bazyli
1 łyżeczka czarnego pieprzu, świeżo zmielonego
szczypta soli
2 łyżki soku z cytryny
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 łyżeczka Vegety
16 czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki
4 tortille
8 łyżek pasty z fasoli
2/3 - 1 szkl startego sera żółtego
 
1. Połączyć ze sobą 7 pierwszych składników i dokładnie wymieszać. Odstawić na bok.
2. Kurczaka ugotować w wodzie z Vegetą. Ostudzić i pokroić w cienkie paski. Dodać wraz z oliwkami do salsy warzywnej i wymieszać.
3. Nagrzać piekarnik do 230 stopni C/ 450 stopni F.
4. Żaroodporne okrągłe naczynie wysmarować tłuszczem.
5. Każdą tortille nasmarować pastą z fasoli (2 łyżki na tortillę). Następnie wyłożyć przygotowaną salsą i posypać serem.
6. Ułożyć tortille jedna na drugiej w żaroodpornym naczyniu.
7. Piec 10 minut.
 
Smacznego :)
-----------------------------------------------
Ingredients for 4 servings:
2 plum tomatoes, diced
1 small red onion, diced
1 red bell pepper, diced
1 tsp dried basil
1 tsp black pepper, freshly ground
pinch of salt
2 tbsp lemon juice
1 single chicken breast
1 tsp Vegeta
16 black olives, sliced
4 tortillas
8 tbsp bean paste
2/3 - 1 cup grated cheese
 
1. Combine the first 7 ingredients and mix thoroughly. Set aside.
2. Cook chicken in water with Vegeta. Cool and cut into thin strips. Combine with olives and salsa.
3. Preheat oven to 230 degrees C / 450 degrees F.
4. Grease rounded ovenproof dish.
5. Spread bean paste over each tortillas (2 tablespoons per tortilla). Top each evenly with chicken and salsa mixture and sprinkle with cheese.
6. Stack tortillas in bottom of ovenproof dish.
7. Bake for 10 minutes.

Enjoy :)

 

1 comment:

  1. bardzo fajny przepis i smaczny. Przetestowalem i wszyscy sie zjadali. Lekko zmodyfikowałem zamiast oliwek dalem kukurydze i dodalem pieczaki...

    ReplyDelete