Friday, August 9, 2013

Spaghetti po hiszpańsku/ Spanish spaghetti

Kto nie lubi spaghetti? Dla mnie, jest jednym z moich ulubionych dań. Z tego co pamietam, moim pierwszym daniem zrobionym dla mojej rodziny było właśnie spaghetti bolognese - bardzo smaczne, szybkie i łatwe. Dzisiaj proponuje Wam przepis na spaghetti po hiszpansku z mięsem mielonym, czarnymi oliwkami, kaparami i sosem marinara. Smacznego !!!!
----------------------------------------
Who does not like spaghetti? For me, it is one of my favorite dishes. As far as I remember, my first dish  made for my family was spaghetti bolognese - super tasty, quick and easy. Today, I would like to present you a recipe for Spanish spaghetti with ground meat, black olives, capers and marinara sauce. Enjoy!!
 



Składniki (na 4 porcje):
8 oz /227g cienkiego spaghetti
1 łyżka oliwy z oliwek
1 1/2 szt dużej cebuli, posiekanej
2 zabki czosnku, posiekanego
1 łyżeczka suchego oregano
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki zgniecionej czerwonej papryki
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo zmielonego
1/2 łyżeczki szafranu
14 oz/ 400 g mielonego mięsa wołowego (extra-lean)
1 2/3 szkl sosu marinara - patrz Sos marinara
3 oz/ 85g czarnych oliwek z puszki, pokrojonych w plasterki
1/4 szkl suszonych pomidorów
1 1/2 łyżki kaparów
1/4 szkl sherry (opcjonalnie)
1/4 szkl świeżej pietruszki, posiekanej
 
1. Nagrzać dużą patelnię na średnim ogniu, dodać oliwę i rozprowadzić po patelni.
2. Dodać cebulę i smażyć ok 4 minut, aż będzie miękka. Dodać czosnek i smażyć kolejną minutę. Dodać oregano, sól, paprykę, pieprz i szafran, wymieszać. Dodać mięso mielone i gotować kolejne 5 minut lub dopóki wołowina będzie brązowa. Mieszać, aby rozdzielić jak najdrobniej mięso mielone. Wymieszać z sosem marinara, oliwkami, sherry, pomidorami, kaparami i pietruszką. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i dusić przez 15 minut.
3. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
4. Podawać z makaronem.
 
Inspiracja: Cooking light, z moimi zmianami
-------------------------------------------
 
Ingredients (for 4 servings):
8 oz / 227g thin spaghetti
1 tablespoon olive oil
1 1/2 pc large onion, chopped
2 cloves garlic, chopped
1 teaspoon dried oregano
1/2 teaspoon salt
1/2 teaspoon crushed red pepper
1/4 teaspoon black pepper, freshly ground
1/2 teaspoon saffron
14 oz / 400 g ground beef (extra-lean)
1 2/3 cups marinara sauce - see Marinara sauce
3 oz / 85g canned black olives, sliced
1/4  cup sun-dried tomatoes
1 1/2 tablespoons capers
 1/4 cup sherry (optional)
 1/4 cup fresh parsley, chopped
 
1. Heat a large skillet over medium heat, add olive oil to pan and swirl to coat.
2. Add onion to pan and cook 4 minutes, until tender. Add garlic and cook 1 minute. Add oregano, salt, red pepper, pepper and saffron and stir. Add ground meat and cook 5 minutes or until beef is browned, stirring to crumble. Stir in marinara sauce, olives, sherry, tomatoes, capers and parsley. Bring to a boil. Reduce heat and simmer 15 minutes.
3. Cook pasta according to package directions.
4. Serve with pasta.
 
Inspiration: Cooking Light, with my changes

 


2 comments: