Friday, August 2, 2013

Kurczak na ostro w sosie kokosowym/ Spicy chicken with coconut sauce

Dzisiaj miałam bardzo pracowity dzień, ale najważniejsze, że prawie wszystko zrobiłam. Znalazłam jednak czas na przygotowanie obiadu. Już kiedyś Wam pisałam, że uwielbiam kurczaka ;) Może być gotowany, smażony, grillowany etc. Po prostu lubię go za kruchość, za możliwość przygotowania na 1000 różnych sposobów!!! W naszym domu to ja głównie gotuje, więc mój małżonek nie ma innego wyjścia, choć on woli mięso czerwono - zresztą chyba jak większość mężczyzn. Ale dzisiejsza potrawa zachwyciła i jego kubki smakowe ;) Kurczak w dużej ilości przypraw, mleku kokosowym z warzywami ;) Nawet moja córeczka była chętna na skosztowanie tej nowej potrawy ;)
---------------------------------------------------
I had a very busy day today and it is great that I have done almost everything. But I found time to make a dinner. I wrote once that I love chicken;) It can be boiled, fried, grilled, etc. I just like it for tenderness, for 1000 possible, different ways of its preparation!!! I usually cook at our home, so my husband has no choice. But he still prefers red meat, like probably most men. But today's dish delighted his palate too;) Chicken with spices, coconut milk and vegetables;) Even my daughter was eager to taste this new dish;)






Składniki na 3-4 osoby:
1 podwójna pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę 2,5 cmx 2,5 cm/ 1 inch x 1 inch
4 łyżki oliwy z oliwek
1 duża czerwona cebula, pokrojona w małą kostkę
6 ząbków czosnku, drobno posiekanych
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka zmielonej kolendry
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo startego
1/2 łyżeczki białego pieprzu, świeżo startego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki liści z szałwi (niekoniecznie)
1/2 łyżeczki pudru chili
1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
1 łyżeczka cajun lub przyprawy do mięsa
1/2 łyżeczki sosu chili z czosnkiem
1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
14 oz/ 413 ml mleka kokosowego
2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 duża czerwona papryka, pokrojona w paski
1/2 dużego brokuła lub 1 mały brokuł
1 1/2 łyżeczki suchej bazylii
1/2 łyżeczki mielonego imbiru (najlepiej świeżego)
200g kaszy gryczanej lub ryżu, przygotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu

Pokrojonego kurczaka umieścić w średniej misce. W małej misce wymieszać sól, cynamon, kolendrę, czarny i biały pieprz, kurkumę, słodką paprykę, puder chili, liście szałwi, 5 smaków i cajun. Obtoczyć kurczaka w przygotowanej mieszance. Odstawić do lodówki na minimum 1h.
Na rozgrzaną z 1 łyżką oliwy patelnię, wyłożyć cebulę z czosnkiem. Smażyć ok 3 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Wyjąć do miski. Odstawić na bok.
W garnku z 1 łyżką oliwy smażyć paprykę przez ok 2 minuty na małym ogniu. Dodać cebulę i smażyć do czasu, aż papryka będzie prawie miękka, mieszając od czasu do czasu (ok 6-8 minut). Zdjąć z ognia i odstawić na bok.
W tym samym czasie, na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać kurczaka i smażyć na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Smażyc ok 4-6 minut lub do momentu, aż kurczak nie będzie różowy. Dodać mleko wymieszanę z mąką. Wymieszać. Po 3 minutach dodać brokuł, imbir, sos chili i bazylię, wymieszać.  Gotować przykrytę folią aluminiową, aż sos zgęstnieje, a brokuł zmięknie (ok 10-12 minut). Dodać paprykę z cebulą, wymieszać i dusić przez kolejne 3 minuty. Wyłączyć gaz. Odstawić danie na bok, dalej przykryte folią aluminiową. Odczekać kolejne 2-3 minuty. Podawać na ciepło z kaszą gryczaną lub ryżem. Smacznego :)

--------------------------------------------
Ingredients for 3-4 servings:
1 double chicken breast, cut into cubes (2.5 cm x 2.5 cm / 1 inch x 1 inch)
4 tablespoons olive oil
1 large red onion, cut into small cubes
6 cloves garlic, finely chopped
1/2 teaspoon salt
1/2 teaspoon cinnamon
1 teaspoon ground coriander
1/2 teaspoon black pepper, freshly grated
1/2 teaspoon white pepper, freshly grated
1/2 teaspoon sweet paprika
1/2 teaspoon sage leaves (optional)
1/2 teaspoon chili powder
1/2 teaspoon 5 spice
1 teaspoon Cajun or spice to meat
1/2 teaspoon chili sauce with garlic
1/4 teaspoon ground turmeric
14 oz / 413 ml coconut milk
2 tablespoons cornstarch or potato flour
1 large red bell pepper, cut into strips
1/2 large or 1 small broccoli
1 1/2 teaspoon dry basil
1/2 teaspoon ground ginger (preferably fresh)
200g buckwheat groats or rice

Place a diced chicken in a medium bowl. In a small bowl, combine salt, cinnamon, coriander, black and white pepper, turmeric, sweet paprika, chili powder, sage leaves, 5 spices, and cajun. Toss the chicken in the prepared mixture. Set aside in the refrigerator for at least 1 hour.
Put the onion and garlic in the hot frying pan with 1 tablespoon of olive oil. Fry for about 3 minutes over medium heat, stirring from time to time. Remove to a bowl. Set aside.
In a saucepan with 1 tablespoon of olive oil, fry the bell pepper for about 2 minutes over low heat. Add the onion and fry until the pepper is almost soft, stirring from time to time (about 6-8 minutes). Remove from heat and set aside.
At the same time, in the frying pan, heat 2 tablespoons of olive oil. Add the chicken and cook over medium heat, stirring from time to time. Fry for about 4-6 minutes or until chicken is not pink. Add milk mixed with flour. Mix. After 3 minutes, add the broccoli, ginger, chili sauce and basil and mix. Cook covered with aluminum foil, until the sauce thickens and broccoli is tender (about 10-12 minutes). Add bell pepper and onions, stir and simmer for another 3 minutes. Turn off the gas. Set aside covered with aluminum foil. Wait for another 2-3 minutes. Serve hot with rice or buckwheat. Enjoy :)

No comments:

Post a Comment