Wednesday, August 28, 2013

Czekoladowo - miętowe muffiny/ Chocolate - mint muffins

Jak byłam młodsza uwielbiałam ciasteczka czekoladowo- miętowe. Były bardzo czekoladowe a jednocześnie wyczuwałam w nich nutkę mięty. Hmmm... pycha. I tak zainspirowana smakiem z dzieciństwa zrobiłam muffiny czekoladowe z nadzieniem miętowym oraz polewą czekoladowo - miętową. Aż żal, że juz ich nie ma .... ;(
---------------------------------------------
When I was younger I loved the chocolate-mint cookies. They were very chocolate and I could enjoy mint inside at the same time. Hmmm ... yummy. And inspired by the flavors of my childhood, I made muffins with chocolate & mint filling and glaze. It`s a pity that they have already been eaten .... ;(
 




 
Składniki:
Masa czekoladowa:
1 1/2 szklanki mąki pszennej lub tortowej
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki soli
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka likieru kawowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1. W dużej misce połączyć mąkę, cukier, kakao, sodę, sól. Wymieszać. Dodać wodę, jogurt, oliwę oraz likier i ekstrakt z wanilii. Delikatnie połączyć składniki mieszając łyżką.
2. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C/ 325 stopni F.
3. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.

Nadzienie:
8 oz/ 226g cream cheese (serek śmietankowy)
1/4 szkl cukru
1 łyżka mąki pszennej lub tortowej
1 średnie jajko
1/8 łyżeczki ekstraktu miętowego
5 kropel zielonego barwnika do jedzenia

1. W małej misce ubij serek aż będzie puszysty i gładki. Dodaj cukier, mąkę, jajko, ekstrakt oraz barwnik. Wymieszaj, aż wszystko się ładnie połączy. Odstaw na bok.
2. Papilotki napełnić 1 łyżką masy czekoladowej, 1 łyżeczką nadzienia i 1 łyżką masy.
3. Formę wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut.
4. Wyjąć z piekarnika i odstawić na bok do ostudzenia.

Polewa miętowa:
1 szkl cukru pudru
1/4 łyżeczki ekstraktu miętowego
3 krople zielonego barwnika do jedzenia
1 łyżka sosu truskawkowego
3 łyżeczki wody

1. W małej misce wymieszać składniki ze sobą.
2. Polać muffiny.

Polewa czekoladowa:
2 łyżki groszków czekoladowych lub rozpuszczonej czekolady
1 łyżeczka masła, rozpuszczona

1. W małej misce dobrzez wymieszać składniki ze sobą.
2. Polać zygzakiem muffiny.

Smacznego :)
----------------------------------------------

Ingredients:

Cake for muffins:
1 1/2 cup all-purpose flour or cake flour
3/4 cup sugar
1/3 cup unsweetened baking cocoa
1 tsp baking soda
1/3 tsp salt
1/2 cup water
1/2 cup plain yogurt
1/3 cup olive oil
1 tbsp coffee liqueur
1 tsp vanilla extract

1. In a large bowl, combine flour, sugar, cocoa, baking soda and salt. Mix. Add water, yogurt, olive oil, liqueur and vanilla extract. Gently stir with a spoon to combine the ingredients.
2. Preheat the oven to 170 degrees C / 325 degrees F.
3. Put paper baking cups in each of 12-regular-size muffin cups.

Filling:
8 oz / 226g cream cheese
1/4 cup granulated sugar
1 tbsp all-purpose flour or cake flour
1 medium egg
1/8 tsp peppermint extract
5 drops green food color

1 In a small bowl, beat cream cheese until fluffy and smooth. Add sugar, flour, egg, extract, and food color. Beat until smooth. Set aside.
2 Fill paper baking cups with 1 tablespoon of the chocolate batter, 1 teaspoon of the filling and 1 tablespoon of chocolate batter.
3 Put to the oven and bake for 25 minutes.
4 Remove from the oven and set aside to cool.

Mint Glaze:1 cup powdered sugar
1/4 tsp peppermint extract
3 drops green food color
1 tbsp strawberry sauce
3 tsp water

1 In a small bowl, mix the ingredients.
2 Pour glaze over muffins.
Chocolate glaze:2 tbsp semisweet chocolate chips or melted chocolate
1 tsp unsalted butter, melted

1 In a small bowl mix ththe ingredients.
2 Drizzle glaze over muffins.

Enjoy :)

2 comments:

  1. rewelacja! połączenie czekolada-mięta oszałamia. a Twoje babeczki są cudowne.

    ReplyDelete