Tuesday, August 27, 2013

Muffiny z dżemem śliwkowym/ Muffins with plum jam

Kto nie lubi połączenia ciasta czekoladowego ze śliwkami? Ja uwielbiam. Kiedyś zrobiłam przepyszne ciasto, więc wpadłam na pomysł zrobienia podobnych muffinów. Znalazłam świetny przepis na muffiny z dżemem śliwkowym ;) I dzięki niemu mogłam się nimi delektować leżąc na plaży. Pychotka !!!!
--------------------------------------------------
Who does not like chocolate cake with plums? I love it. Once I made a delicious cake, so come to me  an idea to make chocolate & plum jam muffins. I found a great recipe for such muffins;) And thanks to it I could enjoy them lying on the beach. Yummy !!!!!
 


 
Składniki na 12 muffinów:
1 1/4 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
120 - 130 g masła, roztopionego
1/2 szklanki kakao
2 jajka
1/2 szkl cukru trzcinowego
200 ml jogurtu naturalnego lub maślanki
12 łyżeczek dżemu śliwkowego (patrz Prosty dzem ze sliwek)
cukier  puder do posypania

1. Do roztopionego masła dodać kakao. Dobrze wymieszać. Odstawić na bok.
2. Nagrzać piekarnik do 170 stopni C/ 325 stopni F. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
3. W średniej misce połączyć ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną.
4. W dużej misce wymieszać jajka i cukier. Dodać miksturę z kakao. Wymieszać. Dodawać naprzemian miksturę z mąką i jogurt, ciągle miksując.
5. Włożyć ciasto do foremek: 1 łyżka ciasta, 1 łyżeczka dżemu, 1 łyzka ciasta.
6. Piec przez 20-22 minut.
7. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)

Inspiracje: Inspirowane smakiem z lekkimi zmianami.
-----------------------------------------
Ingredients for 12 medium muffins:
1 1/4 cups flour
1 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
120 - 130 g unsalted butter, melted
1/2 cup unsweetened baking cocoa
2 eggs
1/2 cup sugar cane
200 ml plain yogurt or buttermilk
12 tbsp plum jam (see Simple plum jam)
powdered sugar for sprinkling

1. Add cocoa to melted butter. Mix well. Set aside.
2. Preheat oven to 170 degrees C / 325 degrees F. Put paper baking cups in each of 12-regular-size muffin cups.

3. In a medium bowl, combine the flour, baking powder, baking soda.
4. In a large bowl, whisk together the eggs and sugar. Add the cocoa mixture. Mix. Alternately add the flour mixture and yogurt, mixing constantly.
5. Put the batter into paper bakinng cups: 1 tablespoon of batter, 1 teaspoon of jam and cover 1 tablespoon of batter.
6. Bake for 20-22 minutes.
7. When cool down sprinkle with powdered sugar.

Enjoy :)

Inspiration: Inspirowane smakiem with small changes.


No comments:

Post a Comment