Saturday, August 31, 2013

Muffinowe bułeczki na śniadanie/ Muffins for breakfast

Chyba uparłam się na te muffiny ;) To już trzecie w tym tygodniu.... Tym razem w wersji śniadaniowej, najlepsze z białym serkiem śmietankowym i dżemem ;) 
-----------------------------------------------
I kept on doing muffins ;) Those are already third this week .... Today in breakfast version, goes the best with cream cheese and jam;)
 

 
 
 
 
Składniki na 18 szt:
2 szkl mąki pszennej lub tortowej
1 szkl mąki pszennej razowej
2/3 szkl rodzynek i posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka sody lub proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 szkl mleka 2%
1 szkl dżemu śliwkowego (patrz Prosty dżem ze śliwek)
1/2 szkl gęstego syropu truskawkowego
1/2 szkl oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
2 jajka, lekko roztrzepane
 
1. Nagrzać piekarnik do 190 stopni C/ 375 stopni F.
2. Włożyć papilotki do formy na muffiny
3. W dużej misce połączyć mąkę, rodzynki, orzechy, sodę lub proszek do pieczenia, sól.
4. W średniej misce połączyć mleko, dżem, syrop, olej lub oliwę i jajka. Dodać do miski z mąką. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką.
5. Wyłożyć do foremek na muffiny, napełniając do 2/3 wysokości.
6. Piec 15 minut.
 
Smacznego :)
----------------------------------------
 
Ingredients for 18 muffins:
2 cups all-purpose flour or fluffy wheat flour
1 cup whole wheat flour
2/3 cup raisins and chopped walnuts
1 tablespoon baking soda or baking powder
1 teaspoon salt
1 cup milk 2%
1 cup plum jam (see Simple plum jam)
1/2 cup thick strawberry syrup
1/2 cup canola oil or olive oil
2 eggs, lightly beaten
 
1. Preheat oven to 190 degrees C / 375 degrees F.
2. Put paper baking cups in muffin cups.
3. In a large bowl, combine flour, raisins, nuts, baking soda or baking powder, and salt.
4. In a medium bowl, combine milk, jam, syrup, oil, or olive oil and eggs. Add to the bowl with the flour. Mix well with a wooden spoon.
5. Spoon into muffin cups, filling each two-thirds full.
6. Bake 15 minutes.

Enjoy :)


 
Wegetariańskie Śniadania

No comments:

Post a Comment