Tuesday, August 20, 2013

Brzoskwiniowo - orzechowe parfaits/ Peach - walnut parfaits

Brzoskwinia, orzechy włoskie, jogurt, serek mascarpone, cukier trzcinowy, płatki kokosowe i sok z cytryny to składniki na przepyszny deser. "Parfait" wywodzi się z języka francuskiego, dokładnie oznacza " doskonały" i określa rodzaj mróżonego deseru. Zazwyczaj podawany jest w wysokiej szklance. Jest bardzo popularny również w Stanach, ale w wersji z jogurtem i świeżymi owocami. Przepis jest bardzo prosty, a deser - przepyszny. Warto spróbować!!!
------------------------------------------------
Peach, walnuts, yogurt, mascarpone, sugar cane, coconut flakes and lemon juice are the ingredients for a delicious dessert. "Parfait" is a French word literally meaning "perfect" describing a kind of frozen dessert. Usually it is served in a tall glass. It is also very popular in the United States, made by using yogurt and fresh fruit. The recipe is very simple, and dessert - delicious. It is worth trying!!!






Składniki (na 4 szt):
2 szkl jogurtu greckiego lub 1 1/2 szkl jogurtu greckiego i 1/2 szkl jogurtu naturalnego
2 łyżki serka mascarpone
2 łyżki cukru trzcinowego
sok z 1/2 cytryny
6 połówek brzoskwini z puszki, pokrojone w kostkę
4 łyżki soku z brzoskwini
1/4 szkl orzechów włoskich, posiekanych
2 łyżki słodkich płatków kokosowych

1. Połączyć jogurt/ jogurty z serkiem mascarpone. Wymieszać.
2. Połączyć cukier  z sokiem z cytryny i brzoskwiniami. Wymieszać.
3. Połączyć orzechy z płatkami kokosowymi. Wymieszać.
4. Przełożyć po 1/4 szkl mikstury jogurtowej do każdej z 4 szklanek/ kieliszków. Polać 1/2 łyżki soku z brzoskwini. Przykryć 1/4 szkl mikstury brzoskwiniowej i 1 1/2 łyżeczki mikstury orzechowej. Powtórzyć czynność.
5. Wstawić do lodówki na minimum 1h.

Smacznego !!!
----------------------------------------------
Ingredients (4 servings):
2 cup Greek yogurt or 1 1/2 cup Greek yogurt and 1/2 cup plain yogurt
2 tbsp mascarpone cheese
2 tbsp sugar cane
juice of 1/2 a lemon
6 canned peach halves, cut into cubes
4 tbsp peach juice
1/4 cup walnuts, chopped
2 tbsp flaked sweetened coconut

1. Combine yogurt / yogurts with mascarpone cheese.
2. Combine sugar with the lemon juice and peaches.
3. Combine nuts with coconut flakes.
4. Place 1/4 cup yogurt mixture into each of 4 cups/ glasses. Pour on 1/2 tablespoons of  peach juice. Top with 1/4 cup peach mixture and 1 1/2 teaspoons walnut mixture. Repeat layers.
5. Refrigerate for 1 hour.

Enjoy!



2 comments: