Monday, June 17, 2013

Proste bułki po florencku/ Easy florentine rolls

Kto lubi spiralne bułki ze szpinakiem, fetą i orzeszkami piniowymi? Ja uwielbiam :) Oto jeden z przepisów na właśnie takie bułeczki. Smacznego :)
----------------------------
Who likes rolls with spinach, feta and pine nuts? I love it :) Here's one of the recipes for just such rolls. Enjoy :)
 





 

Składniki:
Przygotowanie ciasta - patrz  Ciasto na pizze
4 małe zielone cebulki, drobno pokrojone
4 ząbki czosnku, wyciśnięte
3 łyżki oliwy
2 szklanki szpinaku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo startego
80 g sera feta, rozkruszonego
2 łyżki orzeszków piniowych
1/2 szklanki startego parmezanu lub cheddar
2 łyżki masła, roztopionego

Nasmarować tłuszczem formę na średnie muffinki. Na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oliwy, dodać czosnek z cebulą. Smażyć do zeszklenia cebuli, ciągle mieszając. Dodać szpinak. Smażyć i mieszać na średnim ogniu, aż szpinak zwiędnie. Odlać wodę i odstawić na bok. Wymieszać z solą i pieprzem.
Na oprószonym mąką blacie rozwałkować pizzę - na duży prostokąt. Nasmarować 2 łyżkami oliwy. Położyć szpinak, posypać fetą i orzeszkami. Zawinąć w rulon od dłuższej strony. Pokroić na 16 równych kawałków. Umieścić w formie na muffinki, cięciem do góry. Każdy kawałek polać masłem i posypać parmezanem lub cheddarem. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (375F). Piec 18-20 minut. Serwować na ciepło.
Smacznego ;)
---------------------------------------
Ingredients:
Dough preparation - see Pizza dough
4 small green onions, finely chopped
4 cloves of garlic, minced
3 tablespoons olive oil
2 cups of spinach
1/2 teaspoon salt
1/2 teaspoon black pepper, freshly grated
80 g feta cheese, crushed
2 tablespoons pine nuts
1/2 cup grated Parmesan cheese or cheddar cheese
2 tablespoons butter, melted

Grease a cupcake form. On the hot pan with 1 tablespoon of olive oil, add garlic and onions. Cook until soft, stirring constantly. Add spinach. Cook and stir over medium heat until wilted. Drain off excess liquid and set aside to cool. Stir in salt and pepper.
On a well-floured counter/surface, unroll pizza dough - shape into a large rectangle. Brush with remaining 2 tablespoons of olive oil. Spread spinach mixture, sprinkle with feta cheese and pine nuts. Roll dough into a spiral starting with one of the long sides. Slice into 16 equal pieces. Place in the form of the muffins, cut sides up. Each piece brush with butter and sprinkle with parmesan cheese/ cheddar cheese. Preheat the oven to 190 degrees C (375F). Bake 18-20 minutes. Serve warm.
Enjoy;)

4 comments:

  1. Witam gorąco,
    zauważyłam, że masz kilka widgetów na swoim blogu. Dlatego byłabym zaszczycona, jakbyś dołączyła i do nas oraz zarejestrowała swój blog na liście Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl. Dzięki temu Twoje przepisy trafią do jeszcze większego grona odbiorców.

    Już ponad 1300 blogerów dołączyło do nas i skorzystało z dodatkowych odwiedzin, które dostarczamy.
    Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog

    Pozdrawiam i życzę miłego dnia! :)

    ReplyDelete
  2. Dziekuje serdecznie za zaproszenie, z ktorego z checia skorzystam :) Pozdrawiam !!!

    ReplyDelete