Tuesday, June 4, 2013

Pieczone jajka w kubkach z bekonu/ Baked eggs in becon cups

Wstałam bardzo wcześnie, aby zrobić mojemu mężowi niespodziankę ;) Wiem, że uwielbia jajka, więc przygotowałam coś nowego w połączeniu z bekonem, musztardą i serem :) Jaka reakcja ... - był zachwycony ;) Poniższe danie będzie często gościć na naszym stole ;) Smacznego !!!
-----------------------------
I got up very early to make my husband a little surprise;) I know he loves eggs, so I prepared something new in combination with bacon, mustard and cheese :) Reaction ... - was impressed ;) This dish will be often serve in our house ;) Enjoy!!!
 




 
Składniki (dla 3 osób):
1 łyżka oliwy z oliwek
12 cienkich plasterków wędzonego boczku
2 łyżki ostrej musztardy
1/4 łyżeczki suszonej bazylii lub oregano
1/3 szklanki startego sera parmezan lub cheddar
6 jajek
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
świeżo pokrojony szczypiorek
6 kromek chałki

Nagrzać piekarnik do 190 stopni C (375F). Natłuścić oliwą 6 otworów na muffinki (średniej wielkości). Wyłożyć boczkiem - po 2 plasterki na 1 formę - tak, aby zakryć boki i dół formy. Wyłożyć na dnie musztardę. Przysypać bazylią/ oregano i serem, przygnieść ser do dna. Rozbić jajko i uważnie przełożyć do formy na wyłożony ser. Czynność powtórzyć dla pozostałych jajek. Posypać solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika na ok 17-18 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia wstawić kromki chałki do piekarnika (na blaszy wyłożonym papierem do pieczenia). Wyjąć z piekarnika. Lekko ostudzić (2 minuty). Podawać na ciepło z grzanką z chałki. Smacznego :)

Inspiracje: "Muffin Tin Chef" Matt Kadey z moimi zmianami :)
-------------------------------

Ingredients (for 3 serves):
1 tablespoon olive oil
12 thin slices of smoked bacon
2 tablespoons spicy mustard
1/4 teaspoon dried basil or oregano
1/3 cup grated Parmesan cheese or cheddar
6 eggs
1/4 teaspoon salt
1/2 teaspoon freshly ground black pepper
freshly chopped chives
6 slices of challah
Preheat oven to 190 degrees C (375F). Grease 6 muffin cups (medium size). Put the bacon - 2 slices on one form - so as to cover the sides and bottom of the form. Put mustard on the bottom. Sprinkle with basil/ oregano and cheese. Press down lightly on the cheese. Crack the egg and carefully transfer into bacon cup. Repeat process with other eggs. Sprinkle with salt and pepper. Put a muffin tray in the oven for about 17-18 minutes. About five minutes before ending of the cooking insert slices of challah in the oven (on a baking sheet lined with baking paper). Remove from the oven. Cool slightly (about 2 minutes). Serve hot with challah toast. Enjoy :)

Inspiration: "Muffin Tin Chef" Matt Kadey with my changes :)



2 comments:

  1. Wytypowałam Twój blog do nagrody Liebster Blog Award. Więcej informacji znajdziesz na mojej stronie.

    http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com

    Pozdrawiam

    ReplyDelete