Thursday, June 20, 2013

Jaja zapiekane w szynce parmeńskiej/ Eggs baked in prosciutto

Mam chyba fazę na śniadania pieczone w formach na muffiny :) Dzisiaj kolejna inspiracja, po jajkach w bekonie, śniadaniach w tortillach i w muffinie ;) Przepis jest prosty i bardzo pożywny ;) Smacznego !!!!
----------------------------------
I am inspired for breakfasts baked in muffin cups :) Today another inspiration, after the eggs in bacon, breakfast in tortillas and muffins;) The recipe is simple and very nutritious;) Enjoy!!








Składniki (dla 3 osób):
1 łyżka oliwy z oliwek
12 cienkich plasterków szynki parmeńskiej (jeśli krótkie) lub 6 cienkiech plasterków, jeśli są one długie
3 łyżki ostrej musztardy
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 szklanki startego sera parmezan lub cheddar
6 małych jajek
2/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 pomidor, pokrojony w kostkę
świeżo pokrojony szczypiorek

Nagrzać piekarnik do 190 stopni C (375F). Natłuścić oliwą 6 otworów na muffinki (średniej wielkości). Wyłożyć szynką - po 2 plasterki (jeśli krótkie) lub po 1 plasterku (jeśli długie) na 1 formę - tak, aby zakryć boki i dół formy. Wyłożyć na dnie musztardę (1/2 łyżeczki na formę). Przysypać bazylią, pomidorem i serem, przygnieść ser do dna. Rozbić jajko i uważnie przełożyć do formy na wyłożony ser. Czynność powtórzyć dla pozostałych jajek. Wstawić do piekarnika na ok 17-18 minut. Wyjąć z piekarnika. Lekko ostudzić (2 minuty). Posypać pieprzem i szczypiorkiem. Smacznego :)

Inspiracje: "Muffin Tin Chef" Matt Kadey z małymi zmianami :)
-------------------------------

Ingredients (for 3 serves):
1 tablespoon olive oil
12 thin slices of smoked bacon
3 tablespoons spicy mustard
1/4 teaspoon dried basil
1/2 cup grated Parmesan cheese or cheddar
6 eggs
2/3 teaspoon freshly ground black pepper
freshly chopped chives

Preheat oven to 190 degrees C (375F). Grease 6 muffin cups (medium size). Put prosciutto - 2 slices (if short) or 1 slice (if long) on one form - so as to cover the sides and bottom of the form. Put mustard on the bottom (1/2 teaspoon per one form). Sprinkle with basil, tomato and cheese. Press down lightly on the cheese. Crack the egg and carefully transfer into bacon cup. Repeat process with other eggs. Put a muffin tray in the oven for about 17-18 minutes. Remove from the oven. Cool slightly (about 2 minutes). Sprinkle with pepper and chives. Enjoy :)

Inspiration: "Muffin Tin Chef" Matt Kadey with my small changes :)

No comments:

Post a Comment