Wednesday, June 19, 2013

Molten Lava Cakes

Historia tego ciasta jest długa. Pierwszy raz zjadłam go u znajomych mojego małżonka. Żona kolegi - Monika - zrobiła to ciasto dla nas, podczas pierwszej wizyty. Było przepyszne ;) Ja też chciałam spróbować go zrobić, ale nie pamiętałam nazwy ciasta.... Jak już otrzymałam przepis to ciągle miałam inne projekty w głowie, że odkładałam go i odkładałam. Tym sposobem mineło jakieś 7-8 m-cy :) Aż wreszcie zrobiłam ;) Wielbiciele czekolady na pewno polubią to ciasto ;) A mi nic innego nie zostaje jak życzyć smacznego !!!!!
-----------------------------------
The history of this cake goes on. The first time I ate it was in my husband`s friend house. His wife - Monika - made ​​this cake for us, during our first visit.  It was delicious;) I also wanted to make it, but I could not remember the name of cake .... When I got this recipe, still had other projects in my mind that I postponed it. In this way 7-8 months have passed ;) But finally I made it ;) I am sure  that chocolate lovers will love this cake;) Bon appetit!!






 

Składniki na 4 szt:
6 oz (170 g) gorzkiej czekolady, posiekanej
2 oz (56 g) mlecznej czekolady, posiekanej
1 1/4 stick (140 g) masła, niesolonego
1/2 szkl mąki pszennej
3/4 szkl cukru pudru
4 średnie jaja
4 średnie żółtka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki likieru Baileys
masło do nasmarowania foremek
mąka lub kakao do oprószenia foremek

4 żaroodporne kokilki wysmarować masłem, oprószyć delikatnie mąką lub kakao.
Masło i czekoladę rozpuścić na parze w misce położonej na garnku z gotującą się wodą, w podwójnym garnku luba w mikrofali. Mieszać od czasu do czasu. Odstawić na bok do wystygnięcia.
W dużej misce wymieszać miksturę czekoladową z mąką i cukrem. Zmiksować. Dodać jajka, żółtka, likier i ekstrakt. Wymieszać. Piekarnik ustawić na 220 stopni C (425F). Piec 12-13 minut. Wyjąć z piekarnika i oprószyć cukrem pudrem.
Podawać z truskawkami i lodami waniliowymi :) Smacznego !!!

Ispiracja: Foodnetwork.com z moimi zmianami :)
-----------------------------
Ingredients for 4 pcs:
6 oz (170 g) bittersweet chocolate, chopped
2 oz (56 g) semi-sweet chocolate, chopped
1 1/4 stick (140 g) butter, unsalted
1/2 cup all-purpose flour
3/4 cup powdered sugar
4 medium eggs
4 medium egg yolks
1 teaspoon vanilla extract
2 tablespoons Baileys
butter to grease the molds
flour or cocoa for sprinkling


Grease 4 heatproof custard cups with butter, sprinkle lightly with flour or cocoa.
Melt the chocolates and butter in a bowl set on a pot of boiling water, in the microwave, or in a double boiler. Stir occasionally. Set aside to cool.
In a large bowl, combine the chocolate mixture with the flour and sugar. Mix. Add eggs, egg yolks, liqueur and extract. Mix. Oven set at 220 degrees C (425f). Bake 12-13 minutes. Remove from oven and sprinkle with powdered sugar.
Serve with strawberries and vanilla ice cream :) Enjoy!


Inspiration: Foodnetwork.com with my changes ;)




2 comments: