Monday, June 24, 2013

Kurczak w jogurcie/ Chicken in yogurt

Dzisiaj przylatują do mnie moi kochani rodzice :) Tak strasznie się cieszę, gdyż nie widzielismy się 6 m-cy. Nie mogę się już doczekać ;P W trakcie oczekiwań zrobiłam kurczaka w jogurcie. Przepis znalazłam na eligotuje.blogspot.pl i muszę stwierdzić, że jest rewelacyjny. Troszeczkę go zmieniłam. Serdecznie polecam !!!!
-------------------------------------
Today my beloved parents are coming to me :) So terribly glad, because I have not see them for 6 months. I cannot wait;) While waiting for my parents I made dinner - chicken in yogurt. I found a recipe on eligotuje.blogspot.pl and I must say that it is sensational. I changed it a bit. Warmly recommend!!
 


 
Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka, pokrojone na 3 części (każda)
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżki oliwy z oliwek
1 duża czerwona cebula, pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku, pokrojone w drobną kostkę
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczka oregano
1 łyżka mąki pszennej
1 szkl bulionu warzywnego lub 1 kostka bulionu rozpuszczona w 1 szklance wody
200 g jogurtu naturalnego, podgrzanego

Umyte piersi z kurczaka natrzeć solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na min pół godziny. Na rozgrzaną głęboką patelnię z oliwą wyłożyć piersi z kurczaka. Smażyć po ok 2 minuty z każdej ze stron. Odłożyć na talerz. Na tą samą patelnię z pozostawioną oliwą wsypać cebulę z czosnkiem. Smażyć, ciągle mieszając ok 5 minut, aż się zeszkli. Dodać paprykę i oregano i wymieszać. Smażyć ok 1 minuty, cały czas mieszając. Dodać mąkę, wymieszać. Dodać bulion, wymieszać. Gotować ok 2 minut. Dodać podgrzany jogurt i wymieszać, a następnie przełożyć spowrotem kurczaka. Dusić ok 10 minut na małym ogniu. Podawać z ziemniakami ;) Smacznego !
-------------------------------
Ingredients:
2 single chicken breast, cut into three parts (each)
1 teaspoon freshly ground black pepper
1/2 teaspoon sea salt
2 tablespoons olive oil
1 large red onion, diced
2 cloves garlic, cut into small cubes
2 tsp sweet paprika
1/2 teaspoon oregano
1 tablespoon all -purpose flour
1 cup vegetable broth or 1 bouillon cube dissolved in 1 cup water
200 g of natural yogurt, warmed

Rub with salt and pepper washed chicken breast. Set aside in the refrigerator for a minimum half an hour. On the hot deep frying pan with olive oil put chicken breast. Fry for about 2 minutes on each side. Set aside on a plate. In the same frying pan with olive oil left behind Pour the onion and garlic. Cook, stirring about 5 minutes, until soft. Add pepper and oregano and stir. Fry for about 1 minute, stirring constantly. Add flour and mix. Add broth and mix. Cook for about 2 minutes. Add heated yogurt and mix, then transferred back chicken breast. Simmer about 10 minutes over low heat. Serve with potatoes ;) Enjoy!

No comments:

Post a Comment