Sunday, June 30, 2013

Pieczone żeberka w sosie z piwem/ Baked ribs in sauce with beer

Żeberka po raz kolejny na moim blogu - tym razem w sosie z piwem, ketchupem, salsą pomidorową i wieloma innymi składnikami. Wyszły znakomicie ;) Uwielbiam ich kruchość i smak !!!! Polecam dla tych, którzy lubią żeberka i mieszaninę smaków ;)
----------------------------------
Ribs once again on my blog - this time in sauce with beer, ketchup, tomato salsa and many other components. They taste very well;) I love their crispness and flavor!! I highly recommend for those who like ribs, and the mixture of flavors;)








Składniki (dla 4 osób):
1,2 kg (ok 2,5 lb) żeberek z kością, podzielonych na pojedyncze kostki
1,5 szkl ketchupu
1 szkl salsy pomidorowej, średnioostrej (zastosowałam Salsa Suprema)
9 oz  (270ml) piwa
2 łyżki musztardy ostrej
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (350 F). Do naczynia żaroodpornego z pokrywką włożyć żeberka. Pozostałe składniki wymieszać w dużej misce. Żeberka zalać miksturą z piwem. Piec 1,5 h.
Podawać z pieczonymi ziemniakami (patrz Pieczone ziemniaki). Smacznego !!!
---------------------------------
Ingredients (4 servings):
1.2 kg (about 2.5 lb) bone ribs, broken down into single bones
1.5 cup ketchup
1 cup tomato salsamedium (I used Salsa Suprema)
9 oz (270 ml) beer
2 tablespoons mustard, spicy
2 tablespoons honey
1/2 teaspoon pepper
1/2 teaspoon salt

Preheat the oven to 180 degrees C (350 F). In a ovenproof dish with lid put ribs. Mix remaining ingredients in a large bowl. Pour over the ribs with a mixture of beer. Bake 1.5 h
Serve with roasted potatoes (see Roasted potatoes). Enjoy!

No comments:

Post a Comment

Post a Comment