Saturday, June 15, 2013

Cheeseburger w stylu New Jersey/ New Jersey cheesburger

Na wczorajszych zakupach wpadłam na pomysł kupienia bułek na cheeseburgery. Bułki zostały zakupione, więc brakowało jedynie środka do ich wypełnienia :) Dzisiaj przygotowałam bardzo proste danie, typowo amerykańskie - ale nie takie z McDonalda czy Wendy`s, ale zdrowe i pożywne, wg amerykanskkiego przepisu z Ground beef, chicken and turkey ... made simple z dodatkiem moich udoskonaleń. Smacznego :)
--------------------------------------
At yesterday's shopping had the idea to buy sandwiches rolls for cheeseburgers. Rolls were bought, so I missed only some filling :) Today I prepared a very simple American dish - but not like in McDonald's or Wendy's, but healthy and nutritious, according to the American recipe found in the book "Ground beef, chicken and turkey, .. . made ​​simple" with my little changes. Enjoy :)
 


 
Składniki (na 8 sztuk):
ok 1 kg (2 lb) mielonej wołowiny dobrej jakości
kostka bulionu wołowego
1 łyżka mielonej suchej cebuli lub 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę i zeszklona na oleju
2 łyżki wody
2- 3 łyżki oleju
8 plastrów sera cheddar
8 plastrów pomidora
8 liści sałaty (niekoniecznie)
8 plasterków cebuli
8 bułek do hamburgerów, przekrojone na pół
8 plastrów czerwonej lub żółtej papryki
1 łyżeczka czarnego pieprzu, świeżo zmielonego
1/2 łyżeczki białego pieprzu, świeżo zmielonego
1 łyżeczka papryki (ostrej lub słodkiej)
ketchup, musztarda

Cebulę zeszklić na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oleju. Umieścić mięso w dużej misce. Skruszyć  kostkę wołową na mięso, wymieszać. Dodać cebulę, wodę, pieprz i paprykę, wymieszać. Mięso podzielić na 8 równych części, uformować kule. Rozpłaszczyć kule na grubość według własnego uznania. Rozgrzać patelnię grillową z  pozostałym olejem. Położyć mięso na patelnię. Smażyć na srednim ogniu przez 5-6 minut. Obrócić na drugą stronę. Umieścić plastry sera na górze i piec kolejne 5-6 minut. Wyjąć z patelni.
Bułkę podawać z warzywami, mięsem i sosem w środku.
----------------------------------
Ingredients (for 8 pieces):
about 1 kg (2 lb) good quality ground beef
beef bouillon cube
1 tablespoon minced dry onion or 1 onion, cut into small cubes
2 tablespoons water
2 - 3 tablespoons oil8 slices of cheddar cheese
8 slices of tomato
8 lettuce leaves (optional)
8 slices of onion
8 hamburger buns, split lengthwise into half
8 slices of red and yellow bell peppers
1 teaspoon black pepper, freshly ground
1/2 teaspoon white pepper, freshly ground
1 teaspoon paprika (acute or fresh)
ketchup, mustard

Fry onion in hot pan with 1 tablespoon oil. Place the meat in a large bowl. Crumble beef meat cube and mix. Add the onion, water, pepper and paprika and mix. Divide meat into 8 equal portions, form balls. Flatten the balls according to your preferences. Preheat grill pan with the remaining oil. Place the meat in a pan. Cook over medium heat for 5-6 minutes. Turn to the other side. Place the slices of cheese on top and bake for another 5-6 minutes. Remove from pan.

 Rolls served with vegetables, meat and sauce in the middle.

No comments:

Post a Comment