Tuesday, June 11, 2013

Duński sernik/ Danish cheesecake

Znalazłam wspaniały przepis na duński sernik na stronie Modern comfort food. Wyglądał tak apetycznie, że stwierdziłam, iż zrobię go na spotkanie ze znajomymi z Polski :) Jednakże w trakcie jego przygotowywania zmieniłam przepis i wyszedł całkiem inny sernik niż planowałam - również fantastyczny :) Polecam Wszystkim !!!
-------------------------
I found a great recipe for  Danish cheesecake on Modern comfort food. It looked so appetizing that I decided to make it for  meeting with my Polish friends :) However, during its preparation I changed the recipe and made completely different cheesecake than I had planned - also fantastic :) I recommend to all!
 






 
Składniki:
Ciasto:
1 1/2 szkl maki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
szczypta gałki muszkatołowej
1/2 szkl masła (ok 110 g), w temperaturze pokojowej
3/4 szkl cukru trzcinowego
2 jajka
2/3 szkl maślanki
3 łyżeczki soku z brzoskwini
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Nagrzać piekarnik do 180 stopni C (350F). Tortownicę (o średnicy ok 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i gałką muszkatałową. Odstawić na bok. W innej misce zmiksować masło, aż będzie puszyste. Powoli dodawać cukier, cały czas mieszając. Wymieszać, aż masa będzię puszysta. Dodawać po 1 jajku, w odstepie minimum 2 minut. Wymieszać masę po każdym jajku. Dodać połowę maki, wymieszać. Dodać połowę maślanki, wymieszać. Czynność powtórzyć. Dodać sok i wymieszać. Przelać do tortownicy (na w formie fali).

Masa:
2 x 8 oz/ 226 g (każdy) cream cheese Philadelphia
1/2 szkl białego cukru (drobnego)
1 łyżeczka mąki tortowej
1 jajko
2 łyżeczki startej skórki z cytryny

W misce wymieszać wszystkie składniki, aż masa będzie puszysta. Przełożyć masę do ciasta. Rozprowadzić.

Dodatkowo:
sos z truskawek i borówek - patrz poniżej
1/3 szkl orzechów piniowych
9 oz (255g) borówek amerykańskich
6 oz (170g) świeżych malin
5 oz (142g) czereśni

Tortownicę przysypac po brzegach (ok 2 cm od brzegu) orzechami piniowymi. Wstawić do piekarnika na 55 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. W tym czasie przygotować sos truskawkowo- borówkowy

Sos truskawkowo- borówkowy:
16 oz (453g) świeżych truskawek
2 garści borówek
2 łyżki cukru trzcinowego

Składniki wrzucic do blendera i zmiksować. Przelać do garnka. Gotować na dużym ogniu, ciagle mieszając przez ok 5 minut lub do momentu, aż sos zgęstnieje. Odstawić na bok do ostudzenia.

Sernik wyjąć z piekarnika (po czasie pieczenia). Ostudzić. Na wierzch wylać sos truskawkowo- borówkowy. na wierzch położyć maliny, borówki i czereśnie.
Wstawić do lodówki na min 2 h.

Smacznego !!!
-----------------------------------
Ingredients:
Batter:
1 1/2 cup cake flour
2 teaspoons baking powder
1/4 teaspoon salt
pinch of nutmeg
1/2 cup butter (about 110 g) at room temperature
3/4 cup cane sugar
2 eggs
2/3 cup buttermilk
3 teaspoons peach juice
1/2 teaspoon vanilla extract
Preheat oven to 180 degrees C (350F). Line a baking pan (with a diameter of about 25 cm) with baking paper. In a bowl, mix the flour with the baking powder, salt and nutmeg. Set aside. In another bowl, mix the butter until it is fluffy. Slowly add the sugar, stirring constantly. Stir until the mixture is fluffy. Keep adding one egg, an interval of at least 2 minutes. Stir mixture after each egg. Add half the flour and mix. Add half of the buttermilk and mix. Repeat. Add juice and mix. Pour into baking pan.

Cream:
2 x 8 oz / 226 g (each) cream cheese Philadelphia
1/2 cup white sugar (fine)
1 teaspoon cake flour
1 egg
2 teaspoons grated lemon zest
In a bowl, mix all the ingredients until the mixture is fluffy. Put the cream into a baking pan and distribute on the batter.


In addition:
Strawberries and blueberries sauce - see below
1/3 cup pine nuts
9 oz (255g) blueberries
6 oz (170g) fresh raspberries
5 oz (142g) cherry

Sprinkle the edges (about 2 cm from the edge) with pine nuts. Put in the oven for 55 - 60 minutes or dry stick. During this time, prepare strawberry and blueberry sauce.

Strawberry-blueberry sauce:
16 oz (453g) fresh strawberries
2 handfuls of blueberries
2 tablespoons of sugar cane
Blend ingredients. Pour into saucepan. Cook over high heat, stirring constantly for about 5 minutes or until sauce thickens. Set aside to cool.

Remove the cheesecake from the oven (after cooking time). Leave to cool. Pour strawberry-cranberry sauce. Place the raspberries, blueberries and cherries on the top.
Refrigerate for a minimum 2 hours

Enjoy!

3 comments: