Tuesday, November 19, 2013

Crostata z jabłkami/ Apple crostata

Uwielbiam to włoskie ciasto :) Dwie wersje można znaleźć na moim blogu: wieloowocową i brzoskwiniową crostatę. Dzisiaj wersja z jabłkami :) Jest tak pyszna, że na weekend będzie kolejna .... Mniam !!!!
---------------------------------------------
I love this Italian pastry :) Two versions can be found on my blog: mixed-berry crostata and peach crostata. Today I made it with apples :) It's so good that I will make another one for the weekend .... Yummy !!!!
 



 
 
Składniki:
Ciasto na crostatę - patrz Ciasto na crostatę

Nadzienie:
3 średnie jabłka
1,5 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:
1 łyżka wody
1 jajko
1 łyżka cukru trzcinowego

1. Ciasto przygotować zgodnie z podanym przepisem.
2. Jabłka obrać ze skórki, wyjąć gniazda. Pokroić w plasterki.
3. W średniej misce wymieszać jabłka z cynamonem.
4. Wyłożyć miksturę owocową na środek ciasta, pozostawiając ok 5 cm/ 2 cale niepokrytego ciasta.
5. Zawinąć boki nad nadzieniem.
6. W małej misce wymieszać jajko z 1 łyżką wody. Rozprowadzić miksturę na brzegach ciasta. Posypać brzegi cukrem trzcinowym.
7. Nagrzać piekarnik do 190 stopni C/ 375 stopni F.
8. Piec 25 minut. Nakryć folię aluminiową część z nadzieniem. Piec kolejne 20 minut. Odstawić na bok na ok 1,5 h.

Smacznego :)
--------------------------------------------------
Ingredients:

Crostata pastry - see Crostata pastry

Filling:3 medium apples
1.5 tsp cinnamon

In addition:
1 tablespoon water
1 egg
1 tablespoon raw cane sugar

1. Prepare pastry according to the crostata pastry recipe.
2. Peel apples, remove seeds. Cut into slices.
3. In a medium bowl stir together apples with cinnamon.
4. Spoon mixture into the middle of the pastry, leaving about 5 cm / 2 inches uncovered around all edges of the pastry.
5. Fold pastry up over filling.
6. In a small bowl whisk egg and 1 tablespoon water. Brush egg mixture over edges of pastry. Sprinkle pastry with raw cane sugar.
7. Preheat oven to 190 degrees C / 375 degrees F.
8. Bake for 25 minutes. Tent aluminum foil over filling. Bake 20 minutes more. Set aside for about 1.5 hours.

Enjoy :)
 


2 comments: