Tuesday, November 12, 2013

Paluchy/ Long rolls

Od jakiegoś czasu miałam ogromną ochotę na polskie paluchy - podłużne bułki, które zawsze kupowałam w sklepiku obok, wyglądem przypominające małe francuskie bagietki ;) Rozpoczęłam poszukiwania i testowanie przepisów. Pierwszy z nich to paluchy drożdżowe z odrobiną ziół prowansalskich. Przepis dotyczył drożdżowych paluszków, ale ja stworzyłam z nich 4 średnie paluchy. Wynik - super jako dodatek do przystawek, zup etc. Więc dalej poszukuje smaku, który chcę odtworzyć ;)
------------------------------------------------------
From some time I had a great desire for Polish long rolls, which I used to buy in a shop next door. They looked like small French baguettes;) So I started searching and testing recipes. The first recipe is for yeast rolls with a bit of Provencal herbs. The recipe was for yeast sticks, but I made four medium-sized long rolls. The result - they are great to appetizers, soups, etc. So I keep on looking for the taste that I remember ;)
 



 
Składniki:
160 ml ciepłej wody, nie gorącej
8,5 g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
300 g/ 1 3/4 szkl mąki uniwersalnej
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich lub 1 łyżeczka oregano
 
1. Rozpuścić drożdże w wodzie z cukrem i 1 łyżeczką mąki. Odstawić na ok 20 minut.
2. Dodać pozostałe składniki do drożdży i wyrobić ciasto na gładkie ciasto. Włożyć do miski i przykryć folią. Odstawić w ciepłe miejsce na min 1h.
3. Wyjąć ciasto z miski i ponownie wyrobić, podsypując mąką - jeśli konieczne. Uformować wałek. Przekroić na 4 równe części. Każdą część rozwałkować na cienki placek. Zwinąć w rulon.
4. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier położyć przygotowane paluchy. Posmarować oliwą.
5. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 stopni C/ 430 stopni F i piec, aż sę zarumieni - ok 18-20 minut.
6. Podawać pokrojone jako dodatek do zup, przystawek czy posmarowane masłem czosnkowym.
 
Smacznego ;)
 
Inspiracje: macierzanka.przepisy.net z małymi zmianami
-------------------------------------------------
Ingredients:
160 ml warm water, not hot
8.5 g dry yeast
1 teaspoon sugar
300 g / 1 3/4 cups all-purpose flour
2 tablespoons olive oil
1/2 teaspoon salt
1 teaspoon Provencal herbs or 1 teaspoon oregano
 
1. Dissolve yeast in water with sugar and 1 teaspoon flour. Set aside for about 20 minutes.
2. Add remaining ingredients to yeast mixture and knead dough until is smooth. Put into a bowl and cover with foil. Set aside in a warm place for at least 1 hour.
3. Remove dough from the bowl and knead again, sprinkle surface with flour - if necessary. Shape into a roller. Cut into 4 equal parts. Roll very thin each piece out. Rolled them up.
4. Lean a baking sheet with parchment paper. Put prepared rolls in the baking sheet. Brush with olive oil.
5. Put into preheated oven to 220 degrees C / 430 degrees F and bake until golden brown - about 18-20 minutes.
6. Serve sliced ​​with soups, appetizers or smeared with garlic butter.
 
Bon Appetit;)

Inspiration: macierzanka.przepisy.net with small changes

 

2 comments: