Friday, June 21, 2013

Ziemniaki po chłopsku z indykiem i baklazanem/ Polish roasted potatoes with turkey and eggplant

Uwielbiam ziemniaki po chłopsku w różnych wersjach ;) Jedną z nich zaproponowałam już wcześniej (patrz Pieczone ziemniaki po chlopsku). Dzisiaj na kolejną wersję - tym razem z indykiem i bakłażanem :) Pychotka ;)
----------------------------------------
I love Polish roasted potatoes in different versions;) One of them I suggested previously (see Polish roasted potatoes). Today, another version - this time with the turkey and eggplant :) Yummy ;)
 




 

Składniki na 5-6 osób (2 naczynia żaroodporne):
3 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę ok 2,5 cm
1 duża czerwona cebula, pokrojona w kostkę ok 1,5 cm
3 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
2 małe pojedyncze piersi z indyka pokrojone w kostkę ok 2,5 cm
1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę ok 1,5 cm
1 duża zielona papryka, pokrojona w kostkę ok 1,5 cm
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cajun
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, swieżo zmielonego
1 łyżeczka oregano
6 - 8 łyżek śmietany kremówki
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki sera parmezan lub cheddar (niekoniecznie)

Ziemniaki zagotować w wodzie z solą - ok 10 minut. Wyłączyć i odcedzić. Odstawić na bok.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (400F). Na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oliwy wyłożyć cebulę z czosnkiem. Smażyć na średnim ogniu przez ok 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodać paprykę, wymieszać i smażyć kolejne 6 minut, mieszając od czasu do czasu. Indyka obtoczyć w cajun. Dodać do warzyw na patelni, wymieszać. Smażyć 2 minuty, cały czas mieszając. Dodać pieprz i bakłażana. Smażyć kolejne 3 minuty, ciągle mieszając. Zdjąć z gazu. Do nasmarowanych oliwą żaroodpornych naczyń włożyć ziemniaki a następnie mieszankę z  indykiem (podzielić wszystko na pół). Wymieszać. Polać śmietaną, i posypać serem oraz oregano. Wstawić do piekarnika na 25 minut. Podawać na ciepło. Smacznego !!!
-----------------------------------------------
Ingredients for 5-6 servings (2 casserole dishes):
3 large potatoes, cut into cubes about 2.5 cm
1 large red onion, cut into cubes about 1.5 cm
3 cloves garlic, thinly sliced
2 small single turkey filetes, cut into cubes about 2.5 cm
1 small eggplant, cut into cubes about 1.5 cm
1 large green bell pepper, cut into cubes about 1.5 cm
2 tablespoons olive oil
1 teaspoon Cajun
1/2 teaspoon black pepper, freshly ground
1 teaspoon oregano
6 - 8 tablespoons sour cream
1/4 teaspoon salt
1/3 cup Parmesan cheese or cheddar cheese (optional)

Potatoes boiled in water with salt - about 10 minutes. Turn off the gas and drain. Set aside.
Preheat the oven to 200 degrees C (400F). On the hot frying pan with 1 tablespoon of olive oil put onions and garlic. Fry over medium heat for about 3 minutes, stirring from time to time. Add the bell pepper, stir and fry for another 6 minutes, stirring occasionally. Coat turkey with cajun. Add turkey  and mix. Fry 2 minutes, stirring constantly. Add pepper and eggplant. Fry for 3 minutes, stirring constantly. Remove from gas. Potatoes anf mixture with turkey divide in half.  Put the potatoes in heat-resistant oil lubricated dishes and then put mixture with turkey on potatoes. Mix. Pour over the sour cream, sprinkle with cheese and oregano. Put in the oven for 25 minutes. Serve warm. Enjoy!


2 comments:

  1. Ziemniaki, indyk, bakłażan - niecodzienne połączenie! Ale dla mnie idealne - uwielbiam wszystkie te składniki. Musiało smakować super ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    ReplyDelete
    Replies
    1. Faktycznie troche niecodzienne - ale jest przepyszne ;)

      Delete