Wednesday, January 8, 2014

Sernikowe popsy/ Cheesecake pops

Czas na coś słodkiego :) Dzisiaj połączenie sernika i popsów, oblane czekoladą. Wygląda super i jeszcze lepiej smakuje ;) Zapraszam ;)
-------------------------------------------------
Time for something sweet :) Today I am presenting a combination of cheesecake and pops, dipped in chocolate. It looks great and taste even better ;) Feel free o try ;)
 




Składniki:
3 opakowania po 8 oz/226 g serka śmietankowego (cream cheese), miękkiego
3/4 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej uniwersalnej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 jajka, lekko roztrzepane
14 oz/400 g posiekanej czekolady mlecznej
30 kijków na lizaki
Dekoracja: posiekane orzechy, wiórki kokosowe, pokruszone cukierki, posiekana czekolada

1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C / 350 stopni F. Wyłożyć 9-calową/ 23 cm tortownicę papierem woskowanym. Natłuścić papier, odstawić tortownicę na bok.
2. W dużej misce ubić - na średnich obrotach - ser, cukier, mleko, mąkę i wanilię, do połączenia składników. Dodać jajka i wymieszać. Wlać miksturę do przygotowanej tortownicy, rozprowadzając równomiernie. Piec ok 40 minut. Studzić w tortownicy przez 15 minut. Poluzować papier z boków miski. Ostudzić całkowicie. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Usunąć woskowany papier.
3. Za pomocą łyżki, wyjmować kawałki sernika na blachę do pieczenia pokrytą pergaminem i formować kopce o wysokości 1,5 cala / 4 cm. Toczyć je do gładkich kulek, zwilżając ręce lekko wodą, jeśli to konieczne. Położyć z powrotem kulki na przygotowanej blasze i wstawić do zamrażalki na 30 minut.
4. W średniej żaroodpornej misce podgrzać w mikrofali niewielką ilość pokruszonej czekolady, aż się rozpuści. Każdą końcówkę kijków na lizaki zanurzyć w roztopionej czekoladzie i włożyć końce w kulki z sernika. Wstawić do zamrażalki na 1 godzinę.
5. Małymi partiami, zanurzać sernikowe kulki w pozostałej roztopionej czekoladzie, polewając łyżką na kulki i pozwalając ścieknąć nadmiarowi czekolady. Posypać wybraną dekoracją. Odstawić aż czekolada zaschnie.

Smacznego :)

Inspiracja: Holiday baking 2012 z moimi zmianami
-----------------------------------------------------------

Ingredients:
3 8-ounce/226g packages cream cheese, softened
3/4 cup powdered sugar
1/4 cup milk
2 tablespoons all-purpose flour
1 teaspoon vanilla extract
3 eggs, lightly beaten
14 ounces/400g chopped semisweet chocolate
30 lollipop sticks
desired decorations: chopped nuts, shredded coconut, crushed candies, chopped chocolate

1. Preheat oven to 180 degrees C/ 350 degrees F. Line the sides of a 9-inch/ 23 cm springform pan with waxed paper. Grease waxed paper, set pan aside.
2. In a large mixing bowl beat cream cheese, sugar, milk, flour and vanilla extract on medium speed until combined. Stir in eggs. Pour mixture into the prepared pan, spreading evenly. Bake for 40 minutes. Cool in pan for 15 minutes. Loosen waxed paper from sides of pan. Cool completely. Cover and chill for at least 4 hours. Remove waxed paper.
3. Using a tablespoon measure, drop cooled cheesecake into 1 1/2- inch/ 4 cm mounds onto baking sheet lined with waxed paper. Roll mounds into smooth balls, moistening hands lightly with water if necessary. Return balls to prepared baking sheet and freeze for 30 minutes.
4. In a medium microwave-safe bowl microwave small part of chocolate coating until melted. For each cheesecake pop, dip one end of lollipop stick into melted coating mixture and insert that end into cheesecake ball. Freeze about 1 hour or until firm.
5. Working in small batches, dip cheesecake pops into melted coating mixture, spooning mixture over balls and allowing excess to drip off. Sprinkle pops with desired decorations. Let stand until coating mixture is set.

Enjoy ;)


Inspiration: Holiday baking 2012 with my changes


4 comments: