Tuesday, January 14, 2014

Najlepsze ciasto czekoladowe/ The best chocolate cake

Czas na coś słodkiego :) Dzisiaj moje ulubione ciasto czekoladowe z truskawkami :) Smacznego :)
----------------------------------------------------
Time for something sweet :) Today my favorite chocolate cake with strawberries :) Enjoy :)






Składniki:
1/2 szkl kakao, niesłodzonego
1/2 szkl wody
1/4 szkl + 1 łyżka niesolonego masła, miękkie
1 szkl cukru (ja używam 3/4 szkl)
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szkl mąki uniwersalnej
3/4 łyżeczki sody do pieczenia
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/8 łyżeczki soli
3/8 szkl mleka
1/8 szkl gęstej śmietany
polewa czekoladowa - patrz tutaj
świeże truskawki do przybrania

1. Nagrzać piekarnik do 180° C/350° F.
2. Nasmarować masłem małą okrągłą formę do pieczenia (na babki).
3. Zagotować wodę. Wymieszać kakao z wrzącą wodą w małej misce, na gładką masę. Odstawić do wystygnięcia.
4. Ub masło z cukrem w dużej misce, aż masa będzie puszysta. Dodawać po jednym jajku, każdorazowo dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
5. Wymieszać z wanilią. Stopniowo dodawać miksturę z kakao, dobrze mieszając.
6. W oddzielnej misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól.
7. Do miski z masłem dodawać mąkę na przemian z mlekiem i śmietaną, dobrze mieszając.
8. Wlać ciasto do przygotowanej formy. Piec ok 30 minut lub do tzw. suchego patyka
9. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięca na 10- 15 minut. Wyjąć z formy. Całkowicie ostudzić.
10. Przygotować polewę czekoladową i polać ciasto.
11. Udekorować truskawkami.

Smacznego ;)
--------------------------------------
Ingredients:
1/2 cup cocoa, unsweetened
1/2 cup water
1/4 cup + 1 tablespoon unsalted butter, soften
 1 cup fine sugar (I use 3/4 cup sugar)
2 eggs
1 teaspoon vanilla extract
1 cup all-purpose flour
3/4 teaspoon baking soda
1/4 teaspoon baking powder
1/8 teaspoon salt
3/8 cup milk
1/8 cup sour cream
chocolate glaze - see here
fresh strawberries for garnish

1. Heat oven to 350°F.
2. Grease small round baking pan.
3. Bring water to a boil. Mix cocoa with boiling water in small bowl-stir until smooth. Set aside to cool.
4. Beat butter and sugar in large bowl until fluffy. Add eggs, one at a time, beating well after each addition.
5. Stir in vanilla. Gradually add cocoa mixture, beating well.
6. In another bowl, stir together flour, baking soda, baking powder and salt.
7. Add the flour mixture alternately with milk and sour cream to butter mixture, beating until blended.
8. Pour batter into prepared pan. Bake for 30 minutes or until wooden pick inserted in center comes out clean.
9. Cool 10 - 15 minutes. Remove from pan. Cool completely.
10. Prepare chocolate glaze and pour over the chocolate cake.
11. Decorate with strawberries.

Enjoy :)

4 comments:

  1. Jak najlepsze to już szykuje blaszki/foremki i zabieram się w weekend do pieczenia.

    ReplyDelete
  2. Szkoda, że do truskawek jeszcze tak daleko, bo prezentuje się świetnie! :)

    ReplyDelete