Co byście powiedzieli na gulasz z chorizo? Do niego wybrałam łagodną hiszpańską wersję tej kiełbaski, ze względu na fakt, iż chciałam przygotować go dla nas wszystkich, w tym i mojej małej córeczki. Uwielbiam takie smaki :)
------------------------------------------------
What would you say for a chorizo stew? I chose mild version of that Spanish style sausage for it, because I wanted to make it for all of us, including my little daughter. I love that kind of flavor :)
Składniki:
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku, posiekany lub 1 łyżeczka zmielonego czosnku
1 duża czerwona cebula, pokrojona w kostkę
5 oz/ 142 g łagodnego chorizo, pokrojona w plasterki
100 ml czerwonego wytrawnego wina
3 średnie pomidory, bez skórki i pokrojone w kostkę
1 marchewka pokrojona w plasterki
2 czerwone papryki, pokrojone w kostkę
1 łyżeczka suchego tymianku
1 łyżeczka przyprawy do mięsa
pieprz świeżo zmielony
1/2 łyżeczki sosu chili z czosnkiem
150 ml bulionu warzywnego
1. Podgrzać oliwę w garnku. Dodać czosnek i cebulę. Smażyć naśrednim ogniu ok 4-5 minut, mieszając od czasu do czasu.
2. Dodać chorizo i wino. Gotować, aż płyn zmniejszy objętość (ok 3-4 minut).
3. Dodać pomidory, paprykę, marchewkę, przyprawy i bulion. Dusić na wolnym ogniu ok 30-40 minut, mieszając od czasu do czasu, aż gulasz zgęstnieje (płyn wyparuje).
4. Podawać na ryżu lub z bagietką.
Smacznego :)
---------------------------------
Ingredients:
2-3 tablespoons olive oil
2 cloves garlic, chopped or 1 teaspoon blended garlic
1 large red onion, diced
5 oz / 142 g mild chorizo, sliced
100 ml dry red wine
3 medium tomatoes, peeled and diced
1 carrot, sliced
2 red bell peppers, diced
1 teaspoon dried thyme
1 teaspoon seasoning for meat
freshly ground pepper
1/2 teaspoon chili garlic sauce
150 ml vegetable broth
1. Heat the oil in a pan. Add the garlic and onion. Fry for 4-5 minutes over medium heat, stirring occasionally.
2. Add the chorizo and wine. Cook until most of the liquid has evaporated (about 3-4 minutes).
3. Add the tomatoes, bell peppers, carrot, spices and broth. Simmer for 30-40 minutes over low heat, stirring occasionally, until the stew thickens (the liquid has evaporated).
4. Serve over rice or with a baguette.
Enjoy :)
Ja jestem za :) chętnie bym zjadła miseczkę!
ReplyDeleteZapraszam :)
Deletewitam , dziękuje za udział w akcji - ale nie mogę rozszyfrowac do jakiej kategorii kolrystycznej zaliczyc gulasz ,,,
ReplyDeletedodaję do akcji
DeleteCzerwony :)
ReplyDeleteUwielbiam chorizo i uwielbiam gulasz, więc to zdecydowanie potrawa dla mnie. Oczywiście dla siebie wzięłabym z ostrą wersją tej kiełbasy, ale i tak zachęca mnie, oj zachęca.
ReplyDeleteJa tez lubie ostra, ale ze wzgledu na mala musialam z niej zrezygnowac. Na ostro tez jest super ;)
Delete