Thursday, January 23, 2014

Domowe rogale/ Homemade crescent rolls

Jak większość osób, bardzo lubię domowe pieczywo. Dzisiaj przygotowałam rogale idealne na śniadanie. Fajnie jest usiąść z rodzinką i rozkoszować się domowymi wypiekami ;) Polecam !!!
------------------------------------------------
Like most people, I really like homemade bread. Today I made crescent rolls perfect for breakfast. It's great to sit with my family at the table and enjoy homemade bread ;) I recommend !!!
 



 
 
Składniki:
5/16 oz / 8,75 g suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 szkl mleka
2 łyżki masła, rozpuszczonego
2 1/2 szkl mąki uniwersalnej
1 1/2 łyżeczki soli
1 jajko, rozbełtane
mak, słonecznik
 
1. Nagrzać piekarnik do 190 stopni C/ 375 stopni F. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
2. W małej misce z ciepłym mlekiem rozpuścić drożdże i cukier. Odstawić na 10-15 minut.
3. W dużej misce połączyć mąkę z solą. Dodać masło i miksturę z mlekiem. Wymieszać składniki i zagniatać ciasto przez ok 10 minut. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę lub do podwojenia objętości ciasta.
4. Zagnieść ciasto. Uformować kulę. Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta, na grubość 1 cm/ 0,4 cala. Pokroić na 6 trójkątów. Zawinąć w rogale, zaczynając od podstawy. Położyć na blachę. Przykryć ścierką i odstawić na 30 minut.
5. Posmarować jajkiem i posypać makiem lub słonecznikiem.
6. Piec 20-25 minut lub aż się zarumienią.
 
Smacznego :)
 
Inspiracja: Nakryty stoliczek z moimi zmianami
----------------------------------------
Ingredients:
5/16 oz / 8.75 g active dry yeast
1 teaspoon sugar
1 cup milk
2 tablespoons butter, melted
2 1/2 cups all-purpose flour
1 1/2 teaspoons salt
1 egg, lightly beaten
poppy seeds, sunflower seeds
 
1. Preheat the oven to 190 degrees C / 375 degrees F. Line a baking sheet with parchment paper.
2. In a small bowl, dissolve yeast and sugar in warm milk. Set aside for 10-15 minutes.
3. In a large bowl, combine the flour and salt. Add the butter and milk mixture. Stir the ingredients and knead the dough for about 10 minutes. Let rise in a warm place for 1 hour or until doubled.
4. Knead the dough until a ball forms. Roll out the dough, into a rectangle, to 1 cm/ 0.4-inch thickness. Cut into 6 triangles. Roll up wedges, starting at widest end first, to form a crescent shape. Place on the baking sheet. Cover with a cloth and set aside for 30 minutes. 
5. Brush with the egg and sprinkle with poppy seeds or sunflower seeds.
6. Bake for 20-25 minutes or until golden brown.

Enjoy :)
Inspiration: Nakryty stoliczek with my changes
 

 

6 comments:

  1. Ślicznie wyglądają! Super śniadanko

    ReplyDelete
  2. Wyglądają smakowicie :) Pozdrawiam serdecznie

    ReplyDelete
  3. Rogaliki na śniadanie to strzał w dziesiątkę. Twoje wyglądają tak pysznie, że nie miałabym problemu co miałabym na nie zjeść. Wystarczyłaby mi do nich szklanka mleka i ewentualnie serek waniliowy :). Na samą myśl o takim sniadanku cieknie mi ślinka :D

    ReplyDelete
  4. Cudne takie rogale. Idealne na boskie śniadanie :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    ReplyDelete