Friday, August 16, 2013

Dorsz z Alaski w ostrej salsie z oliwkami/ Alaskan cod with spicy olive salsa

Dzisiaj uświadomiłam sobie, że dawno nie zrobiłam dania z rybą ;( Musiałam ten błąd naprawić. Zatem przygotowałam bardzo smaczne danie, w którym przenikają się smaki słodko - ostre. Zapraszam na dorsza w ostrej salsie z czarnymi oliwkami, podane na ryżu z prażonymi orzeszkami piniowymi.
----------------------------------------------------
Today I realized that I have not done any dish with fish for a while ;( So, I had to fix it. I prepared a very tasty dish in which you can feel a delicious combination of sweet & spicy flavors. I am presenting you a recipe for cod in spicy salsa with black olives, served over rice with toasted pine nuts.






Składniki na 3 - 4 porcje:
Salsa:
1 szkl pokrojonych w kostkę pomidorów śliwkowych (ok 1,5 szt)
2 szczypiory z cebulką, pokrojone w plastry
1/2 łyżeczki oregano
1/4 łyżeczki zgniecionej czerwonej papryki
1/2 łyżeczki sosu chili z czosnkiem
13 czarnych oliwek, posiekanych
1 łyżeczka oliwy z oliwek

1. Wymieszać w misce pomidory, szczypior, oregano, paprykę, chili. Odstawić na bok.
2. Rozgrzać patelnię na średnim ogniu. Rozprowadzić oliwę po patelni.
3. Przenieść salsę pomidorową na patelnię. Gotować ok 3-4 minuty. Zdjąć z ognia. Wymieszać z oliwkami i odstaw na bok. Trzymać w cieple.

Ryż:
200 g białego ryżu
starta skórka z 1/2 cytryny
1/4 szkl orzeszków piniowych

1. Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Na małej patelni podsmażyć orzeszki piniowe, aż się lekko zarumienią.
3. Dodać startą cytrynę i wymieszać.
4. Dodać orzeszki i wymieszać. Trzymać w cieple.

Filet z dorsza:
1,350 lb/0, 6 kg  filetu z dorsza
1/2 łyżeczki oregano
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżka oliwy z oliwek
ćwiartki cytryny do ozdoby

1. W małej miseczce wymieszać oregano, sól i pieprz. Natrzeć/ spryskać filety z dorsza. Odstawić na bok.
2. Rozgrzać patelnię na średnim ogniu. Rozprowadzić oliwę po patelni.
3. Przenieść filety na patelnię. Smażyć po 3 minuty z każdej strony, gdy filet jest cienki. W przypadku, gdy filet jest gruby smażyć ok 4-5 minut z każdej strony.
4. Podawać z ryżem i salsą.

Smacznego !!!
--------------------------------------------------

Ingredients for 3 - 4 servings:
Salsa:
1 cup diced plum tomatoes (about 1.5 pcs)
2 chives with onions, sliced
1/2 teaspoon oregano
1/4 teaspoon crushed red pepper
1/2 teaspoon chili sauce with garlic
13 black olives, chopped
1 teaspoon olive oil
1. In a medium bowl, combine tomatoes, chives, oregano, crushed red pepper and chili sauce. Set aside.
2. Heat a frying pan over medium heat. Coat pan with olive oil.
3. Add tomato salsa. Cook for 3-4 minutes. Remove from heat. Stir in the olives and set aside. Keep warm.

Rice:
200 g white rice
grated rind of half a lemon
1/4 cup pine nuts


1. Cook the rice according to package directions.
2. In a small skillet, roast pine nuts until lightly browned.
3. Add grated lemon and mix.
4. Add nuts and mix. Keep warm.


Cod fillet:
1.350 lb / 0.6 kg cod fillet
1/2 teaspoon oregano
1/4 teaspoon salt
1/4 teaspoon black pepper
1 tablespoon olive oil
lemon wedges for decoration

1. In a small bowl, combine oregano, salt and pepper. Sprinkle cod fillets. Set aside.
2. Heat a frying pan over medium heat. Coat pan with olive oil.
3. Add fillets to pan. Cook for 3 minutes on each side if fillets are thin. If fillets are thick, cook for 4-5 minutes on each side.
4.  Serve with rice and salsa.

Enjoy!






3 comments:

  1. Już dawno się przekonałam, że ryby i oliwki świetnie idą w parze, więc Twoje danie na pewno jest bardzo smaczne.

    ReplyDelete
  2. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something.
    I think that you can do with a few pics to drive the message home a bit,
    but instead of that, this is magnificent blog. An excellent read.
    I'll certainly be back.

    Feel free to surf to my blog cadeaux gratuit sur ask.fm

    ReplyDelete