Sunday, July 7, 2013

Buritto z mięsem wołowym/ Buritto with beef

Po raz kolejny buritto na mojej stronie, tym razem według mojego przepisu. Przepis jest bardzo prosty. Dla mnie najlepszy w dniu następnym, gdy całość się przegryzie ;) Serdecznie polecam !!!
---------------------------------
Once again buritto on my blog, this time according to my own recipe, which is very simple. For me, the best on the next day when everything well combined ;) Highly recommended!
 





Składniki (na 12 sztuk):
ok 1,5 lb /0,7 kg mielonego mięsa  wołowego
2 papryki czerwone, pokrojone w kostkę
1 cebula, pokrojona w kostkę
15 oz /425g czarnej fasoli w puszce, odcedzonej
14,5 oz/ 411g pomidorów z puszki, odcedzonych
15,25 oz/ 432g kukurydzy z puszki, odcedzonej
3/4 szkl sosu chilli, średnioostrego (ja użyłam od Amiszy) lub sosu pomidorowego
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu, świeżo startego
1 łyżeczka cajun lub przyprawy do mięsa
1 szkl ryżu
2 szkl żółtego sera cheddar, startego na dużych oczkach + do posypania potrawy
12 dużych tortilli
oliwa do nasmarowania żaroodpornego naczynia

Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i odstawić na bok.
Do dużego garnka włożyć mielone mięso, cebulę i paprykę. Gotować na średnim ogniu, cały czas mieszając, do momentu, aż mięso nie będzie już różowe. Odcedzić z wody. Zdjąć z ognia i dodać pozostałe składniki(oprócz sera). Wymieszać.
Włożyć tortillę do mikrofali na 25 sekund. Wyjąć. Posypać serem i wyłożyc  po 1 szklance mieszanki mięsno - warzywnej. Rozprowadzić po tortilli. Zawinąć boki tortilli do środką, a nastepnie zawinąć w rulon. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (350F).
Włożyć do żaroodpornego naczynia, nasmarowanego oliwą. Czynność powtórzyć dla pozostałych tortilli. Całość posypać 2 -3 łyżkami startego sera. Można  też polać sosem  chilli. Piec 25 minut. Podawać z ketchupem, salsą pomidorową, musztardą lub śmietaną. Smacznego !!!!!
---------------------------------------------
Ingredients (for 12 pieces):
about 1.5 lb / 0.7 kg ground beef
2 red bell peppers, diced
1 onion, diced
15 oz / 425g canned black beans, drained
14.5 oz / 411g tinned tomatoes, drained
15.25 oz / 432g canned corn, drained
3/4 cup chilli sauce, medium (I've used from the Amish market) or tomato sauce
2 teaspoon sweet paprika
1/2 teaspoon salt
1 teaspoon black pepper, freshly grated
1 teaspoon Cajun or seasoning for meat
1 cup rice
2 cups cheddar cheese, grated on the large mesh + for sprinkling
12 large tortillas
olive oil for greasing ovenproof dish

Cook the rice according to package instructions. Drain and set aside.
In a large pot add ground beef, onions and bell peppers. Cook over medium heat, stirring constantly, until the meat is no longer pink. Drain the water. Remove from heat and add the remaining ingredients (except cheese). Mix.

Place the tortillas in the microwave for 25 seconds. Remove. Sprinkle with cheese and put 1 cup of the mixture. Spread on tortillas. Fold sides and ends over filling. Preheat the oven to 180 degrees C (350F).
Place in the ovenproof dish, greased with olive oil. Repeat for the remaining tortillas. Sprinkle with 2 -3 tablespoons of grated cheese. You can also pour buritto with chilli sauce. Bake 25 minutes. Serve with ketchup, tomato salsa, mustard or cream. Enjoy!!!!!


2 comments:

  1. Mmm, bardzo lubię buritto, chociaż łatwo można przedobrzyć ilość papryczki;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. OJ zgadza sie... ;) Probowalam meksykanskiej ostrej wersji i nie dalam rady ;( ten przepis jest ze zwykla papryka, gdyz sos jest srednio ostry ;) polecam ;)

      Delete