Tuesday, July 9, 2013

Pieczony kurczak w marynacie musztardowo - miodowej/ Roasted chicken marinated in mustard & honey

Co byście powiedzieli na pieczonego kurczaka w marynacie z musztardą, miodem, passatą pomidorową i przyprawami. Dodatkowo podana z pieczonymi ziemniaczkami i salsą brzoskwiniową. Zachęciłam ... więc zapraszam ;)
----------------------------------------
What would you say for roast chicken marinated in mustard, honey, tomato passata and spices. Additionally, served with roasted potatoes and peach salsa. Encouraged ... So I invite you to try;)
 



 
Składniki:
4 pojedyncze piersi z kurczaka, każda pokrojona na trzy części
Marynata:
3 łyżki musztardy
3 łyżki płynnego miodu
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki passaty pomidorowej
1/2 łyżeczki przyprawy chilli, ostrej
1 łyżeczka tymianku, suszonego
2 łyżeczki bazylii, suszonej
1/2 łyżeczki pieprzu, świeżo zmielonego
1/2 łyżeczki soli

Wymieszać składniki na marynatę. Natrzeć marynatą wymyte kurczaki i wstawić do lodówki na minimum 2h. Ja wstawiam na całą noc. Wyjąć z lodówki i ułożyć na kratce w kombiwarze. Piec 15-18 minut w temperaturze 180 stopni C (350F). Wyjąć. Podawać na gorąco z salsą brzoskwiniową (patrz Salsa brzoskwiniowa) i pieczonymi ziemniaczkami (patrz Pieczone ziemniaki). Smacznego !!!!
---------------------------------

Ingredients:
4 single chicken breasts, cut into three - each

Marinade:
3 tablespoons mustard
3 tablespoons liquid honey
1 tablespoon olive oil
2 tablespoons tomato passata
1/2 tsp chilli spice
1 teaspoon thyme, dried
2 tsp basil, dried
1/2 teaspoon pepper, freshly ground
1/2 teaspoon salt
Mix the ingredients for the marinade. Rub cleaned chickens and refrigerate for at least 2 hours. I put them in a refrigerator for overnight. Take them out from the refrigerator and place on a wire rack in halogen oven. Bake 15-18 minutes at 180 degrees C (350F). Remove. Serve hot with peach salsa (see Peach salsa) and roasted potatoes (see Roasted potatoes). Enjoy!!

2 comments: