Thursday, July 25, 2013

Wiatraczki ze szpinakiem/ Pinwheels with spinach

Jak byłam mała nie lubiłam szpinaku. Zawsze kojarzył mi się z trawą i stołówką w szkole podstawowej .... ;) Jednakże w ciągu ostatnich 10 lat moja opinia o tym warzywie całkowicie się zmieniła. Może za sprawą dobrze przyrządzonego dania, a może ja dorosłam do ponownego jego spróbowania. Sama nie wiem. Najważniejsze, że obecnie uwielbiam szpinak we wszelkich postaciach :) Dzisiaj zaproponowałam danie również ze szpinakiem: wiatraczki wieprzowe nadziewane szpinakiem ;) Brzmi zachęcająco? Zapraszam do spróbowania :) Ja uwielbiam takie smaki :)
----------------------------------------
When I was young I did not like spinach. Always reminded me of grass and a canteen in primary school .... ;) However, over the last 10 years my opinion about this vegetable has been completely changed. Perhaps because of well-prepared meals, or maybe I grew up to its re-try. I do not know. The main thing is that now I love spinach in all forms :) Today I prepared the dish with spinach: pork pinwheels with spinach ;) Sounds good? Feel free to try :) I love these flavors :)
 





 
Składniki (na 7- 8 szt):
ok 2 lb/ 1 kg flank steak z wieprzowiny
10 oz/ 283 świeżego szpinaku, pokrojonego w paski
4 ząbki czosnku, posiekanego
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cajun
1 łyżeczka białego pieprzu, świeżo zmielonego
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo zmielonego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
sok z połowy cytryny
 
Wypłukać i oczyścić mięso. Położyć pomiędzy dwie folie plastikowe i lekko roztłuc na prostokąt o wymiarach 25- 30 cm x 15- 20 cm. W małej miseczce wymieszać przyprawy. Natrzeć mięso. Odstawić na min 2h do lodówki, najlepiej na noc.
Mięso wyjąć z lodówki. Umyć szpinak. Na rozgrzaną patelnię wyłożyć czosnek i smażyć ok 10 sekund na średnim ogniu. Dodać szpinak. Dusić do momentu, aż prawie cała woda wyparuje.
Na mięso położyć szpinak. Zawinąć mięso w rulon od krótszej strony. Zczepić mięso pałeczkami co ok 2,5cm/ 1 inch. Ostrym nożem kroić plastry pomiędzy pałeczkami. Ułożyć na kratce do kombiwaru. Polać sokiem z cytryny. Piec w temperaturze 180 C/ 350F  przez ok 10 minut. Podwyższyć temepraturę do 200C/ 400F i piec kolejne 2-3 minuty. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami (patrz Pieczone ziemniaki) lub ryżem.
 
Ps. Zamiast kombiwaru można usmażyć  w piekarniku z termoobiegiem lub na grillu. Czasy podane są na mięso średniowypieczone.
 
Smacznego !!!
-------------------------------------------
Ingredients (for 7 - 8 pcs):
about 2 lb / 1 kg pork flank steak
10 oz / 283 fresh spinach, cut into strips
4 cloves of garlic, chopped
1/2 teaspoon salt
1 teaspoon cajun
1 teaspoon white pepper, freshly ground
1/2 teaspoon black pepper, freshly ground
1 teaspoon of thyme
1 teaspoon oregano
juice of half a lemon
 
Wash and clean the meat. Place the meat between two plastic foils and pound lightly into a 25 - 30 cm x 15 - 20 cm  rectangle. In a small bowl, mix the spices. Rub the meat. Set aside for a minimum 2 hours in the refrigerator, preferably overnight.
Remove the meat from the refrigerator. Wash the spinach. On the hot pan, put the garlic and fry for about 10 seconds over medium heat. Add spinach. Simmer until almost all the water evaporates.
On the meat put spinach. Roll the meat up from the short side. Place toothpicks at 2,5 cm/ one- inch intervals on rolled-up steak. With a sharp knife, cut the slices between the sticks. Place on a wire rack in a halogen oven. Sprinkle with lemon juice. Bake at 180 C / 350F for about 10 minutes. Raise the temeprature up to 200C / 400F and bake for another 2-3 minutes. Serve with roasted potatoes (see Roasted potatoes) or rice.

Ps. Instead of a halogen oven you can prepared this dish in the oven with convection or on the grill. Time has been given for medium doneness of pork meat. 

Enjoy!
 
 
 

2 comments:

  1. ja też dopiero w dorosłości odkryłam, że szpinak może być pyszny!

    ReplyDelete