Monday, July 15, 2013

Kurczak z zieloną cebulką/ Chicken with green onions

Kolejne proste danie i bardzo smakowite ;) Tym razem tortilla z kurczakiem, zieloną cebulką ze szczypiorkiem oraz serem cheddar. Całość podana z salsą pomidorową, musztardą, gęstą śmietaną, ketchupem i pastą z fasoli ;) Pyszności :) Zapraszam do wypróbowania.
------------------------------
Another simple dish and very tasty;) This time the tortilla with chicken, green onion with chives and cheddar cheese. Whole served with tomato salsa, mustard, sour cream, ketchup and refried beans ;). Delicacies :) You can try to do it.
 




 
Składniki:
10 pszennych tortilli  (8 inches/ 20,32 cm) lub 10 wrapów ryżowych lub część pszennych tortilli i wrapów ryżowych
2 pojedyncze piersi z kurczaka, wymyte, pokrojone w drobną kostkę
2 łyżeczki cajun lub przyprawy do mięsa
sól, pieprz świeżo zmielony
2 łyżki oliwy z oliwek
6  małych zielonych cebulek ze szczypiorkiem, pokrojone w krążki
8  oz/ 226g sera chedar, startego na tarce o dużych oczkach
Dodatki: salsa pomidorowa, musztarda, ketchup, gęsta śmietana, pasta z fasoli, liście sałaty do ozdoby
 
Kurczaka obtoczyć w przyprawach. Odstawić na in pół godziny. Na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oliwy położyć kurczaka. Smażyć na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż nie będzie różowy. Zdjąć z ognia i odstawić na bok.
Tortillę wyłozyć na talerz, wstawić na 20 sekund do mikrofali (lub podgrzać z obu stron na patelni). Wyjąć. Położyć łyżkę kurczaka po całej tortilli, dodać ser i cebulkę ze szczypiorkiem. Zawinąć brzegi do środka i zwinąć zaczynając od jednej strony a kończąc na drugim końcu.
W przypadku wrapów ryżowych, przygotować je zgodnie z opisem na opakowaniu. Na wrapa położyć kurczaka, ser i szczypior i dalej postepować jak w przypadku tortilli.
Czynności powtórzyć dla pozostałych tortilli i wrapów.
Na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oliwy położyć tortille/ wrapy. Smażyć na małym ogniu z obu stron, aż się przyrumienią (ja smażyłam ok 6 minut na stronę). Podawać z dodatkami. Smacznego :)
-----------------------------------------------
Ingredients:
10 flour tortillas (8 inches / 20.32 cm) or 10 spring roll wrappers or some flour tortillas with some spring roll wrappers
2 single chicken breasts, washed, cut into small cubes
2 teaspoons Cajun or seasoning for meat
salt and freshly ground pepper
2 tablespoons olive oil
6 small green onions with chives, diced
8 oz / 226g cheddar cheese, grated on large mesh
Toppings: tomato salsa, mustard, ketchup, sour cream, refried beans, lettuce leaves for garnishing
 
Chicken coat with spices. Let stand for in half an hour. On the hot pan with 1 tablespoon of olive oil put chicken. Cook over low heat, stirring occasionally, until it is not pink. Remove from heat and set aside.
Put a tortilla on a plate, put for 20 seconds in the microwave (or heat from both sides in a frying pan). RemoveSpoon chicken evenly onto tortillas. Top with cheese and green onions with chives. Fold up sides and roll up.
Spring roll wrappers prepare in accordance with the description on the packaging. Put chicken, cheese and chives on the wrap and continue according to tortillas instructions.
Repeat these steps for the remaining tortillas and wrappers.On the frying hot pan with 1 tablespoon of olive oil put tortillas / wraps. Cook over low heat on both sides until golden brown (I I fried about 6 minutes per side). Serve with toppings. Enjoy :)
 

2 comments:

  1. Wakacjami zielona cebulka obowiązkowo musi znajdować się w mojej lodówce cały czas. :) Ale na połączenie jej z kurczakiem nie wpadłam. Wygląda pysznie, aż sobie wyobrażam ten smak.

    Pozdrawiam! A. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. U mnie rowniez zielona cebulka jest obowiazkowa ;))) Pysznosci :)

      Delete