Sunday, July 28, 2013

Dżem z czereśniami i Baileys/ Jam with sweet cherries and Baileys

I kolejny dżem z czereśniami, tym razem z likierem Baileys o smaku kawy :) Och... pyszności  ;P Jeden słoik został już zjedzony pierwszego dnia :) Nie ma co się rozpisywać - trzeba spróbować, więc zapraszam :)
---------------------------
And another jam with sweet cherries, this time with Baileys with a hint of coffee flavor :) Oh ... yummy, P The first day, one jar was eaten :) There is no need to write - you have to try, so enjoy :)
 



 

Składniki na 9 sloiczkow po 200 ml:
ok 9 lb/ 4 kg bardzo słodkich czereśni, umytych i wydrylowanych
2 szkl cukru
sok z 1,5 cytryny
160 ml/ 5,40 oz likieru Baileys o smaku kawy

Do dużego garnka włożyć czereśnie, dodać 1 szkl cukru. Wymieszać. Odstawić na 1 h, aż puści sok. Dodać sok z cytryny. Gotować przez 2 h na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z gazu i odstawić na bok do wystygnięcia. Nastepnego dnia, do czereśni dodać kolejną szklankę cukru. Wymieszać. Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z gazu i odstawić na bok do wystygnięcia. Dodać likier, wymieszać. Gotować na małym ogniu przez ok 45 minut, mieszając stale. Sprawdzić gęstość dżemu: wyjąć 1 łyżkę dżemu na talerzyk, odczekać ok 10 minut. Jeśli dżem jest rzadki, nadal gotować, jesli nie - wyłączyć gaz i włożyć dżem do wyparzonych w gorącej wodzie słoików (uwaga: dżem jest gorący). Zawekować. Odstawić na bok nakrętką do dołu, do momentu aż ostygnie.


Ps. Ja dodatkowo pasteryzuje w piekarniku: do pojemnika z wodą włożyć słoiki nakrętką do góry. Włożyć do piekarnika. Nagrzać piekarnik do temperatury 120 stopni C (250F). Trzymać w piekarniku przez 30 minut od momentu nagrzania się piekarnika. Wyłaczyć piekarnik. Otworzyć drzwi do piekarnika i pozostawić słoiki w środku, aż ostygną.

Smacznego !!!
--------------------------------------------
Ingredients (makes 9 jars, each of 200 ml):
about 9 lb / 4 kg of sweet cherries, washed and pitted
2 cups sugar
juice of 1.5 lemons
160 ml / 5.40 oz Baileys with a hint of coffee flavor

Place the cherries in a large pan, add 1 cup of sugar. Mix. Let stand for 1 hour Add the lemon juice. Cook for 2 hours on low heat, stirring from time to time. Remove from a burner and set aside to cool. The next day, add another cup of sugar to the cherries. Mix. Cook over low heat, stirring from time to time. Remove from the burner and set aside to cool. Add the liqueur and mix. Cook over low heat for about 45 minutes, stirring constantly. Check the density of jam: put 1 tablespoon of jam on a plate and wait about 10 minutes. If the jam is rare, continue to cook, if not - turn off the gas and put the jam into boiled (in hot water) jars (note: the jam is hot). Preserved. Set aside upside down,
until it cools down

Ps. I also pasteurized in an oven: put the jars (cap side up) into a container with water. Place in the oven. Preheat the oven to 120 degrees C (250F). Keep in the oven for 30 minutes after heating the oven up. Turn off the oven. Open the door to the oven and allow the jars to cool.

Enjoy!

2 comments: