Monday, July 22, 2013

Chili con carne

Uwielbiam chili con carne w każdej wersji. Dzisiaj przedstawiam własną wersję tej potrawy z papryką, mielonym mięsem wieprzowym (zamiast wołowego), cebulą, czosnkiem, pomidorami, czerwoną fasolą i różnymi przyprawami. Fakt - wymaga trochę czasu, ale za to jest przepyszna ;) Polecam ;)
----------------------------
I love chili con carne in every version. Today I am presenting my own version of this dish with red bell pepper, pground ork meat (instead of beef), onions, garlic, tomatoes, red beans and various spices. Fact - takes some time, but it is delicious;);) Recommend ;)
 






 
 
Składniki (5-6 porcji):
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
1 duża cebula, pokrojona w cienkie półplasterki
3 ząbki czosnku, drobno posiekanego
3 małe zielone cebulki ze szczypiorkiem, pokrojone w plasterki
ok 2lb/ 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
1 puszka pomidorów (14,5 oz/411g), pokrojonych w kostkę
5 łyżek passaty pomidorowej lub sosu pomidorowego
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka czarnego pieprzu, świeżo zmielonego
1/2 łyżeczki białego pieprzu, świeżo zmielonego
1 łyżeczka cajun
1 łyżeczka chili w proszku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 liść laurowy
1 - 1 1/2 szklanki rosołu wieprzowego lub wołowego
1 puszka czerwonej fasoli (15,5oz/439g), odsączonej i przepłukanej
200g białego ryżu

Na nagrzaną z oliwą patelnię włożyć cebule, czosnek i zieloną cebulkę. Smażyć na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu przez kolejne 5-6 minut, aż będą miękkie. Dodać mięso mielone i zwiększyć ogień na średni. Smażyć ok 10 minut, mieszając cały czas drewnianą łyżką. Mieszać mięso tak, aby je jak najdrobniej podzielić.
Dodać pomidory, paprykę, sos, przyprawy i rosół - zagotować. (ja dodaje na początku 1 szkl rosołu, a jeśli w trakcie dalszego gotowania jest z mało sosu to dolewam resztę). Zmniejszyć ogień, zakryć przykrywką lub folią aluminiową i gotować przez kolejną 1h, mieszając od czasu do czasu. Dodać fasolę, wymieszać. Przykryć patelnię przykrywką lub folią i gotować kolejne 30 minut, mieszając od czasu do  czasu. W tym czasie przygotować ryż, zgodnie z instrukcją na opaakowaniu. Chili con carne zdjąć z palnika, wyjąć liść laurowy.
Podawać z białym ryżem.
Ps można również podawać z tortillami, kwaśną śmietaną etc.

Smacznego !!! ;)
-------------------------------------

Ingredients (5-6 portions):
1 tablespoon olive oil or canola oil
1 large onion, sliced ​​into thin half-slices
3 cloves garlic, finely chopped
3 small green onions with green onion, sliced
about 2 lb / 1 kg ground pork meat
1 can of tomatoes (14.5 oz/411g), diced
5 tablespoons tomato passata or tomato sauce
1 teaspoon coriander
1 teaspoon black pepper, freshly ground
1/2 teaspoon white pepper, freshly ground
1 teaspoon cajun
1 teaspoon chili powder
1 teaspoon dried oregano
1 bay leaf
1 - 1 1/2 cups pork or beef broth
1 can red kidney beans (15,5oz/439g), drained and rinsed
200g white rice

On the heated pan with oil add onions, garlic and green onions. Cook over low heat, stirring occasionally for 5-6 minutes, until softened. Add the meat and increase the heat to medium. Cook for about 10 minutes, stirring constantly with a wooden spoon. Stir the meat so that it be finely divided.
Add the tomatoes, bell pepper, sauce, spices and broth - bring to boil. (At the beginning, add 1 cup of broth). Reduce heat, cover with a lid or aluminum foil and cook for 1 hour, stirring occasionally. Add the beans and mix. Cover the pan lid or foil and cook another 30 minutes, stirring occasionally. During this time, prepare the rice according to package instructions. Remove chili con carne from the heat. Remove and discard the bay leaf.
Serve immediately with cooked rice.
Ps. You can serve with tortillas, sour cream, etc.

Enjoy! ;)

No comments:

Post a Comment