Sunday, June 23, 2013

Najprostsza gotowana kukurydza/ The simplest boiled corn

Ostatnio testuję amerykańskie dania i przystawki. Dzisiaj mój małżonek poprosił o gotowaną kukurydzę. I tak powstał mój przepis na najprostszą wersję i zarazem najsmaczniejszą gotowaną kukurydzę :) Polecam !!!
--------------------------------------
Recently I test American cuisine and starters. Today my husband asked for boiled corn. And that was my version of the recipe for the easiest and most delicious cooked corn at the same time :) I recommend it!
 




Składniki:
2 kolby kukurydzy, każda podzielona na 3 części
1,5 - 2 l wody
30 ml mleka
szczypta soli
2 łyżeczki masła
1/2 łyżeczka pieprzu, świeżo zmielonego
 
Zagotować wodę w garnku. Dodać mleko i zmniejszyć ogień. Dodać 6 kawałków kukurydzy. Kukurydza powinna pływać w wodzie z mlekiem. Przykryć pokrywką. Dusić ok 30 minut. Wyjąć kukurydzę z garnka na talerz. Posypać solą i pieprzem. Na kolby położyć kawałki masła. Podawać  na ciepło.
 
Uwaga: Nie dodawać soli do gotujacej się wody - gdyż kukurydza stanie się twarda.
 
Smacznego !!!!
------------------------------------------------
Ingredients:
2 corn cobs, each divided into 3 parts
1.5 - 2 liters of water
30 ml of milk
pinch of salt
2 teaspoons butter
1/2 teaspoon pepper, freshly ground
 
Boil water in a pot. Add the milk and reduce heat. Add 6 pieces of corn. Corn should swim in the water with milk. Cover with a lid. Simmer for about 30 minutes. Remove the corn from the pot to the plate. Sprinkle with salt and pepper. Put pieces of butter on the cob. Serve warm.

Note: Do not add salt to the boiling water - because the corn will be hard.

Enjoy!!

2 comments:

  1. Do wody powinno sie dosypac ze 2 luzeczki cukru :) bedzie smaczniejsza. o wystaczy 15 min gotowac :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Probowalam juz z cukrem, ale wole jedynie z mlekiem :) Przynajmniej w testach na amerykanskich kukurydzach ;) Co do czasu - to kwestia wzgledna ;) ogolna zasad to 15-30 minut. Ja wole dluzej :) Pozdrawiam :)

      Delete