Tuesday, February 4, 2014

Smażony indyk/ Deep fried turkey

I ostatnie danie, jakie przygotowałam na Super Bowl :) Mam nadzieję, że Was tymi przepisami nie zanudzę. Przepis znalazłam tutaj i stwierdziła, że muszę go wypróbować. Zmieniłam mięso na indyka i oczywiście zwiększyłam ilość mięsa, gdyż nadmiar ciasta naleśnikowego to dodatkowe kalorie ;) Ale muszę przyznać, iż indyk wyszedł soczysty i moja mała córeczka też nim się zajadała.
----------------------------------------------
This is the last dish that I made for the Super Bowl :) I hope you are not bored by those recipes. I found this one here and wanted to try it out. I changed the meat to a turkey and, of course, added more meat, because it is too much calories in the batter ;) But I have to admit that the turkey pieces were very juicy and my little girl also was eating them up.
 





Składniki:
3 lbs/ 1,4 kg polędwicy z indyka, pokrojona na 2,5-3 cm paski
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki chili w proszku
1/2 łyżeczki pieprzu

1. W małej misce połączyć sól, paprykę, chili i pieprz.  Natrzeć mięso i odstawić na bok na 1 h.

Ciasto:
1 jajko
1/2 szkl mąki uniwersalnej
1/3 szkl mleka bez laktozy
szczypta soli
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki skruszonej czerwonej papryki

1. W dużej misce dobrze wymieszać składniki na ciasto, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Włożyć kawałki indyka i wymieszać. Włożyć do lodówki na ok 1 h.
3. Na 30 minut przed smażeniem wyjąć indyka z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej.

Dodatkowo:
1l oleju rzepakowego
mąka

1. Wyjąć kawałki indyka z miski i obtoczyć w mące. Usunąć nadmiar mąki.
2. Rozgrzać olej w głębokim garnku. Włóż kawałki indyków do gorącego oleju.
3. Smażyć ok 10 - 15 minut lub aż będą brązowe. Uwaga: Mniejsze kawałki smażą się krócej.
4. Wyjąć i osuszyć na ręcznikach papierowych.
5. Podawać ze pieczonymi ziemniakami - patrz tutaj.

Smacznego :)
-----------------------------------------------------
Ingredients:
3 lbs / 1.4 kg turkey tenderloin, cut into 2.5-3 cm strips
1/2 teaspoon salt
1 teaspoon sweet paprika
1/2 teaspoon chili powder
1/2 teaspoon black pepper
1. In a small bowl, combine the salt, sweet pepper, chili and black pepper. Rub the meat and set aside for 1 hour.

Batter:
1 egg
1/2 cup all-purpose flour
1/3 cup of milk without lactose
pinch salt
1/2 teaspoon sweet paprika
1/2 teaspoon black pepper
1/2 teaspoon crushed red pepper

1. In a large bowl, combine the ingredients until the batter is smooth.
2. Dip the turkey pieces in the bowl and stir. Put into the refrigerator for about 1 hour.
3. 30 minutes before frying, remove the turkey pieces from the refrigerator and leave at room temperature.


Additionally:
1l canola oil
flour

1. Remove the turkey pieces from the bowl and coat with flour. Shake off excess.
2. Heat oil in a deep pan. Place the turkey pieces in the hot oil.
3. Fry for about 10-15 minutes or until well browned. Note: Smaller pieces will not take as long.
4. Remove and drain on paper towels before serving.

5. Serve with roasted potatoes - see here.

Enjoy :)



1 comment:

  1. Do tego domowe fryty i dla mnie cud miód obiad :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    ReplyDelete