Aż wstyd się przyznać, ale po raz pierwszy hummus spróbowałam po przyjeździe do USA. Muszę przyznać, że od razu mi zasmakował :) Od tamtego czasu obiecywałam mojemu małżonkowi, że go zrobię. Czas mijał, a ja nie wywiązywałam się z mojej obietnicy, aż do dzisiaj :)
------------------------------------
It is a shame to admit, but I tried hummus for the first time after coming to the United States. And I liked it right away :) From that moment I have been promising my husband that it will make it soon. Time was passing by and I have not fullfield my promise to my husband, until today :)
Składniki:
15,5 oz/ 439 g fasoli garbanzo/ ciecierzycy w puszce, przepłukane i odcedzone
2 ząbki czosnku, posiekane
1/4 szkl tahini
1/4 szkl soku z cytryny
1/4 szkl oliwy z oliwek
4 łyżeczki sosu chili z czosnkiem
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Dodatkowo: 1 łyżeczka nasion słonecznika do przybrania
1. Składniki włożyć do blendera i blendować ok 1 minuty, aż masa będzie gładka.
2. Posypać wierzch nasionami słonecznika.
3. Podawać z kawałkami pity lub z pokrojonymi warzywami lub z nachos.
Smacznego :)
Inspiracja: Cook`s secrets ze zmianami
------------------------------------------------------
Ingredients:
15.5 oz / 439 g can garbanzo beans/ chickpeas, rinsed and drained
2 cloves garlic, chopped
1/4 cup tahini
1/4 cup lemon juice
1/4 cup olive oil
4 teaspoons chili garlic sauce
1/2 teaspoon salt
1/2 teaspoon sweet paprika
Additionally: 1 teaspoon sunflower seeds for sprinkling
1. Combine the ingredients in a blender and blend for 1 minute, until very smooth.
2. Sprinkle with sunflower seeds.
3. Serve with pita wedges or sliced vegetables or nachos.
Enjoy :)
Inspiration: Cook `s secrets with changes
Muszę w końcu zrobić, bo nigdy jeszcze nie jadłam :D
ReplyDeletewww.brulionspadochroniarza.pl
Jest super ;)
DeleteUwielbiam hummus, Twój widzę jest dość nietypowy na fasoli :)
ReplyDeleteGarbanzo to inaczej chickpeas czyli ciecierzyca pospolita - powinnam to dodac ;(
Delete