Thursday, February 6, 2014

Tarta z kurczakiem i pesto/ Chicken and pesto tart

Kolejne danie z kurczakiem :) Chyba jestem od niego uzależniona.... Po prostu lubię białe mięso. Kiedyś już chyba o tym pisałam ;) Tym razem przygotowałam tartę z cukinia, małymi pomidorkami, serem owczym i pesto. Wegetarianie mogą spokojnie pominąć kurczaka i zwiększyć ilość warzyw.
-------------------------------------------------
Here is another dish with chicken :) I think I'm addicted to it .... I just like poultry. I wrote about it once ;) I made tart with zucchini, cherry tomatoes, sheep cheese and pesto this time. A vegetarian can skip the chicken and increase the amount of vegetables.



Składniki:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 podwójna pierś z kurczaka, pokrojona w paski
sól, pieprz,
1/2 łyżeczki chili w proszku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 cukinia, pokrojona w dużą kostkę
3 ząbki czosnku, posiekane
1/2 łyżeczki sosu chili z czosnkiem
2/3 szkl pokrojonych na pół małych pomidorków
0,3 lb/ 136g sera owczego, pokrojonego w kostkę (można zastąpić mozarellą)
1/4 szkl pesto z suszonymi pomidorami

1. W małej misce wymieszać słodką paprykę, chili w proszku, sól i pieprz. Natrzeć kurczaka i odstawić na bok na 30 minut.
2. Rozgrzać oliwę na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać kurczaka, cukinię i czosnek. Wymieszać i smażyć ok 10 minut, mieszając często.
3. Wyłączyć palnik. Dodać sos chili, pomidory, ser i pesto. Wymieszać i odstawić na bok.

Ciasto:
1 1/2 szkl mąki uniwersalnej
1/2 łyżeczki soli
1/3 szkl zimnego masła
1/3 szkl zimnej wody
1 żółtko
mąka do posypywania
1 jajko
1 łyżka wody
4 łyżki startego sera cheddar

1. W średniej misce wymieszaj mąkę i sól.
2. Podziel masło na kawałeczki. Dodaj do mąki i wymieszaj tak, aby nie były widoczne kawałki masła.
3. W małej misce wymieszaj wodę i żółtko.
4. Wlać 1 łyżkę z miksturą z żółtkiem do mikstury z mąką. Rozrzucić widelcem. Powtórzyć proces, aż do wyczerpania mikstury z żółtkiem.
5. Delikatnie zagnieść ciasto, aż do uformowania kuli.
6. Na papierze do pieczenia, lekko posypanym mąką, rozwałkować ciasto. Przenieść z papierem na blachę do pieczenia.
7. Wypełnić nadzieniem z kurczakiem. Zawinąć boki nad nadzieniem.
8. W małej misce wymieszać jajko z 1 łyżką wody. Rozprowadzić miksturę na brzegach ciasta. Posypać żółtym serem.
9. Nagrzać piekarnik do 220 stopni C/ 425 stopni F.
10. Piec 20 -25 minut lub do momentu, aż tarta będzie lekko złota.
11. Podawać 5 minut po wyjęciu z piekarnika.

Smacznego :)
-------------------------------------------------------------

Ingredients:
1 tbsp olive oil
1 double bonless chicken breast, cut into strips
salt, black pepper,
1/2 tsp chili powder
1/2 tsp sweet paprika
1 zucchini, diced
3 garlic cloves, chopped
1/2 tsp chili garlic sauce
2/3 cup halved cherry tomatoes
0.3 lb/ 136 g sheep cheese, diced (or mozzarella)
1/4 cup ripened dried tomato pesto

1. In a small bowl, combine sweet peppers, chili powder, salt and pepper. Rub the chicken and set aside for 30 minutes.
2. Heat the oil in a large skillet over medium-high. Add the chicken, zucchini and garlic. Stir and cook for about 10 minutes, stirring often.
3. Of heat. Stir in chili sauce, tomatoes, cheese and pesto. Mix well and set aside.

Dough:
1 1/2 cup all-purpose flour
1/2 tsp salt
1/3 cup cold unsalted butter
1/3 cup cold water
1 egg yolk
flour for sprinkling
1 egg
1 tbsp water
4 tbsp shredded cheddar cheese
1. In a medium bowl stir flour and salt.
2. Cut butter into pieces. Add to flour mixture and mix until butter pieces are not visible in the mixture
3. In a small bowl whisk water and egg yolk.
4. Sprinkle 1 tablespoon of the egg yolk mixture over part of the flour mixture. Toss with a fork. Repeat moistening flour mixture until the egg mixture is used.
5. Gently knead the dough just until a ball forms.
6. On a lightly floured sheet of parchement paper, roll crostata pastry. Transfer pastry on parchement paper to a baking sheet.
7. Scoop the chicken mixture onto center of pie dough. Fold edges of dough up and over chicken mixture.
8. In a small bowl whisk egg and 1 tablespoon water. Brush onto dough. Sprinkle cheddar cheese over tart.

9. Preheat oven to 220 degrees C/ 425 degrees F.
10. Bake for 20 - 25 minutes or until golden. Tent aluminum foil over filling. Bake 20 minutes more.

11. Remove tart from oven and let sit 5 minutes before serving.

Enjoy ;)

3 comments:

  1. Świetna tarta i do tego nie wymaga formy :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zgadza sie :) I to w niej lubie najbardziej :) Wszytsko wkladam do srodka i zawijam konce :)

      Delete
  2. Wspaniała tarta, coś dla mnie :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    ReplyDelete