Monday, January 27, 2014

Pieczeń mięsna/ Meatloaf

Od jakiegoś czasu chciałam zrobić pieczeń mięsną, tym bardziej, że moja Ania zaczyna próbować nowych potraw. Uwielbia wszystko co robię z mięsa mielonego: kotlety, pulpeciki, burgery etc. Tym sposobem powstało to danie - pieczeń mięsna z mięsa wołowego :) Jest tak soczysta, że rozpływa się w ustach ;)
------------------------------------------
For quite sometime now I wanted to make a meatloaf, because my Ania starts trying new dishes. She likes everything I make out of ground meat: ground beef patties, meatballs, burgers etc. This way, I made this dish - the beef meatloaf :) It's so juicy that melts in mouth ;)







Składniki:
2 lb/ 0,91 kg wołowego mięsa mielonego
1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
1 jajko
1 szkl mleka (dodaje mleko bez laktozy)
1 szkl bułki tartej
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka sosu chili z czosnkiem
2 łyżeczki przyprawy do mięsa lub cajun do pieczeni mięsnych
1/3 szkl passaty pomidorowej
2 łyżki musztardy

Sos:
1/4 szkl ketchupu
1 łyżka musztardy
1 łyżka brązowego cukru

1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C/ 350 stopni F.
2. Natłuścić lekko formę na chleb.
3. W dużej misce wymieszać składniki na pieczeń. Włożyć do formy na chleb.
4. W małej misce wymieszać składniki na sos. Wylać sos na pieczeń.
5. Piec 1 godzinę.

Smacznego :)
---------------------------------------------

Ingredients:
2 lb / 0.91 kg ground beef
1 red onion, diced
1 egg
1 cup milk (add lactose-free milk)
1 cup bread crumbs
1/2 teaspoon black pepper
1 teaspoon chili garlic sauce 
2 teaspoons seasoning for meat or meatloaf mix cajun
1/3 cup tomato passata
2 tablespoons mustard

Sauce:
1/4 cup ketchup
1 tablespoon mustard
1 tablespoon brown sugar

1. Preheat oven to 180 degrees C / 350 degrees F.
2. Grease lightly a loaf pan.
3. In a large bowl, combine the ingredients for the meatloaf. Place in the loaf pan.
4. In a small bowl, combine the ingredients for the sauce. Pour over the meatloaf.
5. Bake for 1 hour.

Enjoy :)

5 comments:

  1. Wygląda pysznie. Uwielbiam takie pieczenia, moja matula robi takie. Zajadam, aż mi się uszy trzęsą :)

    ReplyDelete
  2. Kiedyś klops był na obiad u mnie bardzo często, pycha :)

    ReplyDelete
  3. Bardzo ciekawy przepis, chętnie spróbuję :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    ReplyDelete