Friday, July 19, 2013

Ciasto czekoladowe z czereśniami/ Chocolate cake with sweet cherries

Dzisiaj zaczyna się weekend, więc czas na coś słodkiego ;) Ze względu na fakt, iż uwielbiam czekoladę .... zrobiłam dzisiaj kolejne ciasto czekoladowe. Dodałam świeżych czereśni i oto ono ;) Cudownie czekoladowe - w sam raz na piknik :) Smacznego :)
------------------------------
Today begins the weekend, so it's time for something sweet;) Due to the fact that I love chocolate .... I made another chocolate cake. I added fresh sweet cherries and here it is;) Wonderful chocolate - perfect for a picnic :) Enjoy :)
 







 

Składniki:
125 g masła, niesolonego, w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru pudru
100g/ 3,5oz gorzkiej czekolady (70% kakao)
3 jajka
1, 5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao, niesłodzonego

6 łyżek mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szklanki świeżych czereśni, wydrylowanych
 
Dodatkowo:
Polewa: patrz Polewa czekoladowa lub rozpuszczona mleczna czekolada
ok 1 oz/ 28g białej czekolady, do posypania wierzchu, startej na tarce o dużych oczkach
garść świeżych czereśni
 
Nagrzać piekarnik do 180C/ 350F. Do miski włożyć masło z cukrem pudrem. Utrzeć na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku. Wymiksować. Rozpuścić czekoladę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie wymieszać. Dodać czekoladę z mlekiem. Wymieszać. Dodać czereśnie i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do małej okrągłej formy. Wstawić do piekarnika. Piec ok. 40 minut lub do suchego patyczka.
 
Inspiracja: eksplozjasmaku.blox.pl z moimi zmianami (link do oryginalnego przepisu Ciasto czekoladowe z wisniami)
--------------------------------------
Ingredients:
125 g butter, unsalted, at room temperature
1/2 cup powdered sugar
100g / 3.5 oz dark chocolate (70% cocoa)
3 eggs
1, 5 cups all- purpose flour
3 tablespoons cocoa, unsweetened
6 tablespoons milk
1 teaspoon baking powder
1.5 cups fresh sweet cherries, pitted
Additionally:
Glaze: see Chocolate glaze or melted milk chocolate
about 1 oz / 28g white chocolate, for sprinkling, grated on a grater with large mesh
handful of fresh sweet cherries
 
Preheat the oven to 180C / 350F. In a bowl add the butter and powdered sugar. Beat until fluffy. Add one egg at time. Mix every time. Melt the chocolate. Add sifted flour with baking powder and cocoa. Mix thoroughly. Add chocolate with milk. Mix. Add cherries and mix gently. Put the batter into a small round baking pan. Put into the oven. Bake for about 40 minutes or until stick is dry.
Inspiration: eksplozjasmaku.blox.pl with my changes (link to the original recipe Chocolate cake with cherries)

6 comments:

  1. Czekolada i czereśnie... jedno z najwspanialszych połączeń :)

    ReplyDelete
  2. O mniam, wygląda na ciężkie, wilgotne i bardzo czekoladowe. :))

    Pozdrawiam! A.

    ReplyDelete
  3. ciężkim mocno czekoladowe, pyszne.
    taaak, jak lubię :]

    ReplyDelete