Tuesday, February 25, 2014

Słodkie rogale/ Sweet crescent rolls

Moja koleżanka założyła fanpage na Facebook`u, na którym dzielimy się przepisami, pomysłami i radami. Jedna z nas wrzuciła tam swój przepis słodkie rogale. Wyglądały fantastycznie, więc i ja musiałam go wypróbować. Z pełnym przekonaniem mogę je zarekomendować ;) Są przepyszne - szczególnie w połączeniu z nutellą lub dżemem ;) Pyszności !!!
----------------------------------------
My friend set up a fanpage on Facebook, where we share with recipes, ideas and advice. One of us posted there a recipe for sweet croissants rolls. They looked fantastic, so I had to try the recipe out. I highly recommend it ;) The rolls are delicious - especially with nutella or jam;) Yummy!!!



Składniki:
3- 3,5 szkl mąki uniwersalnej
20,6 g suszonych drożdży
6 łyżek drobnego cukru
2 łyżki wody
1 jajko, lekko rozbełtane
1 szkl ciepłego mleka
3 łyżki roztopionego masła, ostudzonego
szczypta soli
1 żółtko, rozbełtane
dżem, nutella
1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C/ 350 stopni F. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
2. W dużej misce rozpuścić drożdże z 3 łyżkami cukru i ciepłym mlekiem. Na wierzch wysypać 3 łyżki mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut.
3. Do mikstury dodać mąkę, jajko, masło, sól, wodę, cukier i zagnieść ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 h lub do podwojenia objętości.
4. Ponownie zagnieść. Podzielić na 2 części. Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta, na grubość 1 cm/ 0,4 cala. Pokroić na trójkąty. Nasmarować dżemem lub nutellą. Zawinąć w rogale, zaczynając od podstawy. Położyć na blachę. Przykryć ścierką i odstawić na 30 minut.
5. Posmarować roztrzepanym żółtkiem.
6. Piec 20 minut lub aż się zarumienią.
Smacznego :)
------------------------------------------
Ingredients:
3 - 3.5 cups all-purpose flour
20.6 g dactive dry yeast
6 tablespoons ultra fine sugar
2 tablespoons water
1 egg, lightly beaten
1 cup warm milk (not hot)
3 tablespoons melted butter, cooled
pinch of salt
1 egg, lightly beaten
jam, nutella
1. Preheat the oven to 180 degrees C / 350 degrees F. Line a baking sheet with parchment paper.
2. In a large bowl, dissolve yeast with 3 tablespoons of sugar and warm milk. Sprinkle with 3 tablespoons of flour. Cover with a cloth and set aside in a warm place for 30 minutes.
3. Add the flour, egg, butter, salt, water and sugar to the yeast mixture, stir and knead the dough. Let rise in a warm place for 1 hour or until doubled.
4. Knead the dough again. Divide into 2 parts. Roll out the dough, into a rectangle, to 1 cm/ 0.4-inch thickness. Cut into triangles. Smear with the jam or nutella. Roll up wedges, starting at widest end first, to form a crescent shape. Place on the baking sheet. Cover with a cloth and set aside for 30 minutes.
5. Brush with beaten egg yolk.
6. Bake for 20 minutes or until golden brown.

Enjoy :)

10 comments:

  1. Twoje rogale są śliczne, równiutkie. Sam kształt mnie kusi. Bo wiem, że jeśli rogal, to musi być pysznie :)

    ReplyDelete
  2. Dla mnie wersja z dżemem - pycha ; )!

    ReplyDelete
  3. Rogaliki, oj zjadłoby się takie :)

    ReplyDelete
  4. Prześliczne rogaliki!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    ReplyDelete
  5. Świetne rogale, ale myślę, że strona jest bardziej FAN niż FUN ;)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oj super :) I dzieki za poprawke :) niestety jak pisze to pozniej nie czytam :( ciagle jestem zalatana :( juz poprawilam :)

      Delete