Saturday, July 13, 2013

Naleśniki z mascarpone i borówkami/ Pancakes with mascarpone cheese and blueberry

Co na śniadanie? Czas na kolejne naleśniki - tym razem z serkiem mascarpone i borówkami. Inspiracją były różne przepisy z sieci, które stworzyły ten jedyny :) Uwielbiam miękkość tych naleśników. Serdecznie polecam :)
--------------------------------
What to do for breakfast? Time for another pancakes - this time with mascarpone cheese and blueberry. Inspired by various recepies from the web I have created this one :) I love the softness of these pancakes. Highly recommended :)
 



 
Składniki (na 9 szt):
1 szkl mąki pszennej
180g serka mascarpone
1/2 szkl mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
5- 6 łyżek drobnego cukru
1 1/2 szkl borówek + kilka do ozdoby
2 łyżki oliwy z oliwek
cynamon lub cukier puder do ozdoby (niekoniecznie)
śmietana
sos truskawkowy, kupowany lub domowej roboty- patrz poniżej

6 pierwszych składników włożyć do dużej miski. Dobrze wymieszać. Dodać borówki i delikatnie wymieszać. Smażyć na oliwie, polać śmietaną i sosem oraz przyozdobić borówkami. Można też wcześniej posypać cukrem pudrem lub cynamonem. Smacznego :)

Sos truskawkowy:
500 g truskawek
1/4 szkl cukru
1 łyżeczka soku z cytryny

Składniki umieścić w garnku, doprowadzić do wrzeniia. Dusić 5-8 minut, mieszając od czasu do czasu. Ostudzić i włożyć do blendera. Zblendować. Włożyć do lodówki na min 2 h przed użyciem.
----------------------------------
Ingredients (9 pcs):
1 glass purpose flour
180g mascarpone cheese
1/2 a glass of milk
2 teaspoons baking powder
2 eggs
5 - 6 tablespoons sugar
1 1/2 cup blueberries + some for garnishing
2 tablespoons olive oil
cinnamon or powdered sugar for decoration (optional)
sour cream
strawberry sauce - bought or home-made: see below


Put first 6 ingredients in a large bowl. Mix well. Add blueberries and mix gently. Fry in olive oil, pour over the sour cream and sauce and decorate with blueberry. You can also sprinkle with powdered sugar or cinnamon. Enjoy :)

Strawberry sauce:
500 g of strawberries
Fourth of glass sugar
1 teaspoon lemon juice

Place the ingredients in a saucepan, bring to a boil. Simmer for 5-8 minutes, stirring from time to time. Cool and put into blender. Blend. Put in the fridge for min 2 h before use.

Kwaśnie, no właśnie

4 comments: