Tuesday, November 5, 2013

Prosty sernik czekoladowy/ Simple chocolate cheesecake

Dzisiaj czekoladowy sernik na moim blogu. Przepis znalazłam w książce Best-loved Philadelphia appetizers, dips, sides, entrees, desserts & more! Wyglądał tak smakowicie, że musiałam go wypróbować. Trochę go zmieniłam, gdyż nie jestem zwolennikiem zbyt słodkiego sernika.
------------------------------------------------------
Chocolate cheesecake on my blog today. I found this recipe in Best-loved Philadelphia appetizers, dips, sides, entrees, desserts & more! It looked so delicious that I had to try it out. I changed it a bit because I am not an amateur of too sweet cheesecake.
 


 
 
Składniki (blacha 8x8x2 cale/ 20x20x5 cm):
12 ciasteczek Oreo z pomarańczowym kremem, pokruszone
1/8 szkl rozpuszczonego niesolonego masła
2 opakowania (8 oz/ 226 g każde) serka śmietankowego Philadelphia
1/2 szkl cukru
1 łyżką mąki uniwersalnej
2 oz/57g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej i lekko ostudzonej
2 oz/57g mlecznej czekolady, rozpuszczonej i lekko ostudzonej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka
 
1. Nagrzać piekarnik do 170 stopni C/ 325 stopni F. Nasmarować blachę.
2. Oreo i masło wymieszać ze sobą. Wyłożyć do blachy i przycisnąć do dna.
3. Serki, cukier, mąkę i ekstrakt wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż do połączenia.
4. Dodać czekolady i dobrze wymieszać.
5. Dodać jajka, pojedynczo, miksując na niskich obrotach za każdym razem po dodaniu, aż dobrze się połączą składniki.
6. Piec 40-45 minut. Ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 4 h lub na noc.
 
Smacznego :)

Inspiracje: Best-loved Philadelphia appetizers, dips, sides, entrees, desserts & more! ze zmianami
------------------------------------------------------
Ingredients (8x8x2 inches / 20x20x5 cm baking pan):
12 Oreo cookies with orange cream, crushed
1/8 cup unsalted &  melted butter
2 packages (8 oz / 226 g each) Philadelphia cream cheese
1/2 cup sugar
1 tablespoon all-purpose flour
2 oz/57g dark chocolate, melted and slightly cooled
2 oz/57g milk chocolate, melted and slightly cooled
1 teaspoon vanilla extract
2 eggs
 
1. Preheat oven to 170 degrees C / 325 degrees F. Grease a baking pan.
2. Mix Oreo cookies and butter. Press firmly onto bottom the baking pan.
3. Beat cream cheese, sugar, flour and extract with electric mixer on medium speed until well blended.
4. Add chocolate and mix well.
5. Add eggs, one a time, mixing on low speed after each addition, until well blended.
6. Bake 40-45 minutes. Cool and refrigerate at least 4 hours or overnight.

Enjoy :)

Inspiration: Best-loved Philadelphia appetizers, dips, sides, entrees, desserts & more! with changes


9 comments: