Wednesday, July 31, 2013

Tort przekładany masa z mascarpone i truskawkami/ Layer cake with mascarpone cream and strawberries

Muszę się Wam do czegoś przyznać - nie miałam zielonego pojęcia, że dobry biszkopt piecze się bez proszku do pieczenia :) Człowiek uczy się całe życie :) Ważne, że wyciągnęłam z tej nauki wnioski :) Dzisiaj przygotowałam tort przekładany masą mascarpone z cream cheese oraz truskawkami w galaretce ;) Spodobało mi się takie ciasto na wystawie w NY i tym oto sposobem zapragnęłam zrobić je w swoim domu :) Przeszukałam internet i znalazłam coś co przypominało to ciasto, jednak zmieniłam rodzaj biszkoptu, masę i sam jego wygląd, tak aby przypominał to co jadłam ;). Połączyłam biszkopt genueński (bez proszku do pieczenia), puszysty krem z warstwą truskawek w galaretce :) Jaki wynik? Ciasto wyszło niebanalne, genialne w smaku :) Lubię takie połączenia. Zapraszam do skosztowania :)
-------------------------------
I have something to confess - I had no idea that a good sponge cake is baked without baking powder :) Man learns life :) It's important I am continuously learning from my mistakes :) Today I prepared a cake layered with mascarpone cream, cream cheese and strawberries in jelly;) First time, I saw it in a shopwindow in New York and since then I have wanted it to do :) I searched on the internet and found something that looked like this cake, but I changed the type of sponge cake, cream and its external appearance to remind me what I ate;). I combined the Genoa sponge cake (without baking powder), fluffy cream with a layer of strawberries in jelly :) What is the result? The cake is remarkable and brilliant in taste :) I love this connection. Feel free to try :)
 





 

Składniki:
Biszkopt - przepis na biszkopt genuiński wzięłam ze strony bloga Mniam-mniam.bloog.pl, który załączam poniżej:
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g (0,6 szkl) mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 130 g (0,6 szkl) drobnego cukru
  • 30 g roztopionego masła
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C (320F).
Roztopić masło. Odstawić na bok do ostudzenia.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodać cukier do białek, wymieszać mikserem. Do masy z białkiem, dodawać po 1 żółtku, delikatnie mieszając trzepaczką po każdym dodaniu. Dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Dodać ostygnięte masło, delikatnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować tłuszczem. Masę wylać do tortownicy. Wstawić ciasto do piekarnika i piec ok 30 minut.

Nasączenie biszkoptu (niekonieczne):
  • 50 ml likieru kawowego Baileys
  • 50 ml wody
Oba składniki połączyć ze sobą i wymieszać.

Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 226 g (8 oz) serka cream cheese Philadelphia
  • 1/3 szkl mleka
  • 2/3 szkl cukru pudru
Sery delikatnie wymieszać trzepaczką. Dodać mleko i delikatnie wymieszać. Dodać cukier i ponownie wymieszać. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.

Sos truskawkowo-galaretkowy (na ciasto + do polewania kawałków ciasta na talerzu):
  • 1 opakowanie galaretki (75g/ 2,65oz)
  • 250 g świeżych truskawek
Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jednak zmiejszyć ilość wody o połowę. Odstawić na bok do wystygnięcia. Truskawki zblendować w blenderze. Dodać galaretkę do truskawek i wstawić do lodówki na minimum 2h.

Dodatkowo:
  • 2 garści amerykańskie borówek
Ciasto podzielić na 2 części. Nasączyć likierem z wodą (1/2 całości). Na pierwszą wartstwę położyć ok 1/3 kremu. Rozprowadzić szpatułą. Polać sosem truskawkowo-galaretkowym. Ułożyć kolejną warstwę ciasta. Nasączyć likierem. Położyć krem na górze i po bokach. Wyrównać. Wylać sos na wierzch i po bokach. Wstawić do lodówki na 1h. Przyozdobić na środku borówkami i włożyć ponownie do lodówki na noc. Podawać z pozostałym sosem oraz borówkami. Smacznego ;)

--------------------------------------

Ingredients:

Sponge Cake - The recipe for Genoa sponge cake was taken from the following blog Mniam-mniam.bloog.pl, which I attached below:
  • 4 eggs
  • pinch of salt
  • 100 g (0.6 cup) cake flour
  • 2 tablespoons cornstarch
  • 130 g (0.6 cup) caster sugar
  • 30 g unsalted buttermelted
  • Preheat oven to 160 degrees C (320F).
Melt the butter. Set aside to cool.
Yolk separated from egg whites. Beat stiff whites with a pinch of salt. Add the sugar to whites and mix. To the mixture, add 1 egg yolk one at a time, stirring gently whisk after each addition. Add the sifted flour and mix gently. Add cooled down butter, gently mix.
Grease a springorm pan with a diameter of 22 cm. Pour batter into it. Put it in the oven and bake for about 30 minutes.

Soaking (not necessary):
  • 50 ml coffee liqueur Baileys
  • 50 ml of water
Combine the ingredients and mix.

Cream:
  • 250 g mascarpone cheese
  • 226 g (8 oz) cream cheese Philadelphia cream cheese
  • Third glass of milk
  • 2/3 of glass icing sugar
Whisk gently mascarpone and cream cheese. Add buttermilk and whisk gentlyAdd sugar and whisk againAdd extract and coloring and whisk.
Strawberry and jelly sauce (for cake + to pour pieces of cake on a plate):
  • 1 packet of jelly (75g/ 2,65oz)
  • 250 g fresh strawberries
Prepare a jelly according to the instructions on the package, however reduce water by half. Set aside to cool. Blend the strawberries. Add jelly to the strawberry and refrigerate for at least 2 hours.

 

In addition:
  • 2 handfuls of blueberries
Sponge cake divided horizontally into two parts. Soak with liqueur (half of soaking). On the first layer, place about 1/3 of the cream. Spread with a spatula. Pour the strawberry - jelly sauce over the cream. Place another layer of cake. Soak with liquor. Place the cream on the top and sides. Pour sauce over the top and sides. Refrigerate for 1 hour. Decorate blueberries and put back into the refrigerator overnight. Serve with the remaining sauce and blueberries. Enjoy;)


 

2 comments:

  1. och, tort rewelacyjny! ładnie wygląda. kojarzy mi się z polską flagą :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dzieki ;) Ja nawet o tym nie pomyslalam :))) Pozdrowionka !!!

      Delete