Wednesday, July 24, 2013

Śniadanie w muffinie II/ Breakfast in a cupcake II

Mój małżonek stwierdził, iż dawno nie było muffinków na śniadanie .... Fakt, miał rację. Więc postanowiłam, iż dzisiejsze śniadanie będzie specjalnie dla niego ;) Nie ma to jak zrobić komuś przyjemność ;) Tak powstała kolejna propozycja na śniadanie w muffinie :) Tym razem w polskim stylu: z kiełbasą, jogurtem, żółtym serem i innymi składnikami;) A wynik - pychotka :) Co więcej, na zimno też jest pyszne :) Polecam !!!
---------------------------
My husband stated that it had not cupcakes for breakfast for a long time .... And he was right. So I decided that today's breakfast would be especially for him;) Nothing like to please everyone;) So was next suggestion for breakfast in a cupcake :) This time in Polish style: with sausage, yogurt, cheese and other ingredients;) A result - delicious :) What's more, cold are delicious too :) I recommend it!
 




 
Składniki (na 4 osoby/ 12 muffinów):
ok 1lb/ 0,5 kg polskiej kiełbasy, nie tłustej, pokrojonej w małą kostkę
3 jajka, lekko ubite
1 szkl startego sera cheddar z chrzanem bądź innego ostrego
3 ząbki czosnku, drobno pokrojonego
1 szkl greckiego jogurtu, najlepiej 0%
1/2 szkl mleka
1/4 szkl oleju rzepakowego
1 1/2 szkl mąki pszennej
2 łyżki rozmarynu
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczka sody do pieczenia
1/4 łyżeczka soli morskiej
1/4 łyżeczka białego pieprzu, świeżo zmielonego

Na nagrzaną patelnię wyłożyć kiełbasę. Smażyć przez ok 6 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić na bok. Ostudzić.
W dużej misce wymieszać jajka, ser, czosnek, jogurt, mleko i olej. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek, sodę, rozmaryn, cukier, sól i pieprz. Dodać mokre składniki do suchych i wymieszać dokładnie. Dodać kiełbasę i ponownie wymieszać. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C (350F). Nasmarować tłuszczem formy na muffiny. Ciasto podzielić na 12 równych części. Piec ok 20 minut. Smacznego :)
---------------------------------------
Ingredients (for 4 servings/ 12 cupcakes):
about 1lb / 0.5 kg Polish sausage, not fat, cut into small cubes
3 eggs, lightly beaten
1 cup grated cheddar cheese with horseradish or other spicy
3 cloves garlic, finely chopped
1 cup Greek yogurt, preferably 0%
1/2 cup milk
1/4 cup rapeseed oil
1 1/2 cup flour
2 tablespoons rosemary
1 tablespoon sugar cane
1 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon baking soda
1/4 teaspoon sea salt
1/4 teaspoon white pepper, freshly ground

Put the sausage on the heated pan. Cook for about 6 minutes over medium heat, occasionally stirring. Remove from heat and set aside. Leave to cool.
In a large bowl, whisk together the eggs, cheese, garlic, yogurt, milk and oil. In another bowl, mix flour, baking powder, baking soda, rosemary, sugar, salt and pepper. Add wet ingredients to dry and mix. Add the sausage and stir again. Preheat oven to 180 degrees C (350F). Grease cupcakes/medium muffin tray. Divide the batter into 12 equal parts. Bake about 20 minutes. Enjoy :)

2 comments:

  1. fajny pomysł i idealne sniadanie na wynos ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziekuje :) Sa super na plaze czy na piknik :) lub w trakcie podrozy :)

      Delete