Monday, February 3, 2014

Skrzydełka w sosie barbecue/ Barbecue Wings

W niedzielę odbył się NFL Super Bowl - mistrzostwa ligii futbolu amerykańskiego w Stanach ;) Jest to też drugi co do wielkości dzień po względem ilości spożytego jedzenia w USA, po Święcie Dziękczynienia. Głównym przysmakiem podczas tego meczu są oczywiście skrzydełka. My też musieliśmy je zrobić. Zostały one przygotowane na podstawie przepisu mojej koleżanki, który jak zwykle uległ zmianie ;)
-----------------------------------------------
Last Sunday took place the NFL Super Bowl - the annual championship game of the National Football League in the U.S. ;) It is the second-largest day for U.S. food consumption, after Thanksgiving Day. The main dish during this game is of course chicken wings. We also made them, based on my friend`s recipe, which, as usual, has been changed by me ;)
 


 

Składniki:
3,8 lb/ 1,7 kg skrzydełek z kurczaka
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 szkl octu winnego
1/4 szkl oliwy z oliwek
1/8 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu

1. Podzielić skrzydełka z kurczaka na trzy części. Wyrzucić końcówki skrzydeł.
2. Wymieszać pozostałe składniki w średniej misce.
3. Skrzydełka z przygotowaną marynatą włożyć do dużej torby. Wstrząsnąć i odstawić na co najmniej 30 minut. Przewracac od czasu do czasu, aby obtoczyć skrzydełka w marynacie. Odsączyć i usunąć marynatę.

Sos barbecue:
1/2 szkl drobno pokrojonej żółtej cebuli
1/4 szkl oliwy z oliwek
2 łyżeczki czosnku w proszku
1 1/2 szkl ketchupu
1/2 szkl octu winnego
1/4 szkl jasnego brązowego cukru
1/3 szkl sosu pomidorowego
2 łyżeczki chili w proszku
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki kminku
1 łyżeczka sosu chili z czosnkiem

1. W średnim garnku podgrzać oliwę i dodać cebulę. Smażyć, aż  będzie miękka - do zeszklenia, mieszając od czasu do czasu. Dodać  czosnek i smażyć kolejną  minutę. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Gotować ok 8-10 minut, cały czas mieszając.
2. Odłożyć ok 2/3 szkl sosu (niekoniecznie) do podania później ze skrzydełkami.
3. Wyłożyć skrzydełka do wyłożonej folią aluminiową blachy. Posmarować lekko marynatą.
4. Nagrzać piekarnik do 190 stopni C / 375 stopni F i piec przez 1 godzinę. Po 30 minutach smarować skrzydełka pozostałą marynatą co 10 minut.

Smacznego :)
------------------------------------------------

Ingredients:
3.8 lbs / 1.7 kg chicken wings
1/2 teaspoon sweet paprika
1/4 cup Champagne wine vinegar
1/4 cup olive oil
1/8 teaspoon salt
1/2 teaspoon pepper


1. Cut chicken wings into three sections. Discard wing tips.
2. In a medium bowl, combine the remaining ingredients.
3. Place the chicken wings in a large bag with prepared marinade. Shake and set aside for at least 30 minutes. Turn over from time to time to coat. Drain and discard marinade.

Barbecue sauce:
1/2 cup finely chopped yellow onion
1/4 cup olive oil
2 teaspoons garlic powder
1 1/2 cup ketchup
1/2 cup wine vinegar
1/4 cup light brown sugar
1/3 cup tomato sauce
2 teaspoons chili powder
1/2 teaspoon pepper
1/2 teaspoon cumin
1 teaspoon chili garlic sauce

1.  In medium saucepan, heat the olive oil and add the onion. Cook until soft, stirring occasionally. Add the garlic and cook for another minute. Combine remaining ingredients. Cook for about 8-10 minutes, stirring constantly.
2. Set aside 2/3 cup sauce (optional) for serving. 3. Place the chicken wings in lined baking pan with aluminum foil. Brush lightly with the sauce.
4. Preheat oven to 190 degree C/ 375 degree F and bake for 1 hour. After 30 minutes start brushing the wings with remaining marinade every 10 minutes.

Enjoy :)

10 comments:

  1. Oj zjadłabym takie! Szkoda że w UK nie ma super bowl - idealny pretekst do obżarcia się :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fakt pretekst jest, ale ze wzgledu na kalorie zadowolilam sie tylko 3 sztukami :(

      Delete
  2. Wyglądają przepysznie! Koniecznie muszę spróbować! Aż ślinka leci!

    ReplyDelete
  3. Wyglądają przepysznie! Aż ślinka cieknie!

    ReplyDelete
  4. Cudne te skrzydełka :) Mniam, mniam!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    ReplyDelete