Wednesday, December 18, 2013

Puszysty sernik z czekoladowo- truskawkowym ganache/ Fluffy cheesecake with chocolate & strawberry ganache

Na nasze grudniowe urodziny (moje i mojego małżonka) zrobiłam przepyszny serniczek :) Przepis jest łatwy, a przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. A smak .... -  niezapomniany. Jak to określił mój małżonek - puszysty i delikatny :) Smacznego ;)
---------------------------------------------------
For our December's birthday (mine and my husband's) I made a delicious cheesecake :)  The recipe is easy to prepare and does not take much time. And a flavor .... - unforgetable. As my husband described it - fluffy and delicate :) Enjoy;)
 


 
 
Składniki (na tortownicę o średnicy 20 cm):
Spód:
300 g biszkoptów
125 g rozpuszczonego niesolonego masła
 
1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C/ 350 stopni F.
2. Ciastka zblendować. Dodać masło i wymieszać.
3. Na dno tortownicy wyłożyć papier do pieczenia. Boki nasmarować masłem.
4. Wylepić dno tortownicy.
5. Wstawić na 8 minut do piekarnika. Wyjąć i ostudzić.
 
Masa serowa:
1 kg sera trzykrotnie mielonego, nie słodkiego i niesolonego
6 jajek
1 szkl drobnego cukru
1 łyżka ekstraktu z wanilii
215 ml jogurtu greckiego o smaku waniliowym (najlepiej 0%)
1,5 łyżki mąki pszennej uniwersalnej

Dodatkowo:
czekoladowo- truskawkowy ganache - patrz ponniżej
pokrojone migdały
 
1. Piekarnik nagrzać do 260 stopni C/ 500 stopni F.
2. Ser ubić z cukrem na gładką masę.
3. Dodawać po 1 jajku, każdorazowo mieszając po każdym dodaniu.
4. Dodać ekstrakt oraz mąkę. Wymieszać.
5. Dodać jogurt i wymieszać ręcznie trzepaczką.
6. Wlać do formy, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 12 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni C/ 225 stopni F i piec kolejne 45- 50 minut.
Ps. Folię można zdjąć na ostatnie 10 minut pieczenia.
7. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Polać ganache. Posypać migdałami.
8. Wstawić do lodówki na noc.
 
Czekoladowo- truskawkowy ganache:
3,5 łyżki śmietany kremówki
1,5 łyżki jogurtu greckiego o smaku waniliowym
1 łyżka sosu truskawkowego
15 łyżek mlecznych kawałków czekoladowych (groszków lub chipsów)
 
1. W małym garnku wymieszać śmietanę, jogurt i sos na małym ogniu.
2. Zestawić z palnika i dodać kawałki czekoladowe. Mieszać, aż do rozpuszczenia czekolady - na gładką masę.
3. Polać sernik.
 
 
Smacznego :)
----------------------------------------------------

Ingredients (for 20 cm round baking pan):
Bottom:
300 g sponge biscuits
125 unsalted butter, melted


1. Preheat the oven to 180 degrees C / 350 degrees F.
2. Blend cookies. Add the butter and mix.
3. Line a bottom of baking pan with perchment paper. Grease the sides.
4. Put mixture on the bottom of the springform pan.
5. Put it in the oven for 8 minutes. Remove and cool.


Cheese mixture:
1 kg triple ground farmer cheese, not sweet unsalted ans
6 eggs
1 cup fine sugar
1 tablespoon vanilla extract
215 ml Greek yogurt flavored with vanilla (preferably 0%)
1.5 tablespoons all-purpose flour

Additionally:
chocolate & strawberry ganache - see below
sliced almonds 
1. Preheat the oven to 260 degrees C / 500 degrees F.
2. Beat cheese with sugar until smooth.
3. Add eggs, one egg a time, beating after each addition.
4. Add extract and flour. Mix.
5. Add yogurt and mix with a whisk.
6. Pour into a baking pan, cover with aluminum foil and put in the oven for 12 minutes. Reduce temperature to 100 degrees C / 225 degrees F and bake for another 45 - 50 minutes.

Ps. The foil can be removed for last 10 minutes of baking.
7. Remove from oven and cool. Pour ganache over cake. Sprinkle cheesecake with almonds.
8. Refrigerate overnight.

Chocolate and strawberry ganache:
3.5 tablespoons whipping cream
1.5 tablespoons Greek yogurt with vanilla flavor
1 tablespoon strawberry sauce
15 tablespoons semi - sweet chocolate chunks or chocolate chips

1. In a small saucepan whisk whipping cream, yogurt and sauce over low heat.
2. Remove from the burner and add chocolate chunks. Stir until chocolate is dissolved and mixture is smooth.
3. Pour over cheesecake.



Enjoy :)
 
 

8 comments:

  1. Bardzo fajny, zwłaszcza ciekawy ganache ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    ReplyDelete
  2. Najlepsze życzenia dla jubilatów :)
    A sernik wygląda bajecznie :)

    ReplyDelete
  3. Wspaniały sernik! Piękny! Wszystkiego dobrego dla Was obojga! :)

    ReplyDelete
  4. Serniczek na szóstkę. Zjadłabym kawałeczek, wygląda pysznie :) Zdrówka i szczęścia i dużo dobrego :) Wesołych świąt i prawdziwie rodzinnych.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dzieki :))) i wzajemnie :) Zdrowych i wesolych swiat ;)

      Delete