Wednesday, December 11, 2013

Pierniczki/ Gingerbread cut- out cookies

Na specjalną prośbę mojego przyjaciela Pshemo vel Marco, zrobiłam pierniczki :) Wymagają trochę czasu, ale rezultat jest zadawalający. Szczególnie jak dzieli się nimi z przyjaciółmi. Jak zwykle nic po nich nie zostało, ale to już chyba normalne. Smacznego :)
----------------------------------------
For the special request of my friend, Pshemo alias Marco, I made gingerbread cut -out cookies :) They require some time, but the result is great. Especially when I share them with friends. As usual, nothing left, but that's probably normal. Enjoy :)
 



 
Składniki:
1/4 szklanki miodu
5 łyżek/75g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko
2 1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
4 łyżeczki przyprawy do piernika lub przyprawy korzennej
1 łyżeczka kakao
 
1. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto.
2. Rozwałkować, podsypując mąką, na grubość około 3 mm/ 1/8 cala.
3. Wyciąć pierniczki.
4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na blasze.5. Piec około 9 - 10 minut w temperaturze 180º  stopni/ 350 stopni F.
6. Wystudzić i ozdobić lukrem.
 
Lukier:
1 białko
cukier puder
 
1. Wymieszać składniki. Dodać tyle cukru pudru, aby masa była gęsta. Podzielić na części.
2. Do części dodać barwniki spożywcze, aby stworzyć kolorowy lukier. Wymieszać.
3. Ozdobić ciastka.
 
Inspiracje: Mojewypieki.com
---------------------------------
Ingredients:
1/4 cup honey
5 tablespoons / 75g unsalted butter, softened
1/2 cup powdered sugar
1 egg
2 1/4 cups all- purpose flour
1 teaspoon baking soda
4 teaspoons gingerbread spice
1 teaspoon baking cocoa
 
1. Mix all ingredients and knead the dough.
2. Sprinkle flour onto the work surface and roll out the dough 3 mm/ 1/8 inch thick.
3. Cut out with cookie cutters.
4. Line a baking sheet with parchment paper. Place gingerbread cookies on the baking sheet.
5. Bake for 9 - 10 minutes at 180 deg C / 350 deg F.
6. Set aside to cool and decorate with powdered sugar icing.
 
Powdered sugar icing:
1 egg white
powdered sugar

1. Mix the ingredients. Add as much as powdered sugar until mixture is dense. Divide it.
2. Add food colors to create colored icing. Mix.
3. Decorate cookies.

Inspiration:
Mojewypieki.com
 
 

8 comments:

  1. Dziękuję, w weekend zabieram sie za wypieki zatem :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pieczenie dopiero jutro. Mysle ze najwiecej czasu zajmuje dekorowanie... pytanko: te pierniki sa z rodzaju "ready to eat" czy z rodzaju "najlepsze za 3tygodnie"?

      Delete