Sunday, December 1, 2013

Dyniowe brownie/ Pumpkin brownies

I koniec długiego weekendu :( Święto Dziękczynienia minęło tak szybko ... My spędziliśmy ten dzień w gronie znajomych mojego męża. Specjalnie na ten dzień przygotowałam nowe ciasto, typowo amerykańskie - dyniowe brownie. Uwielbiam to ciasto za to, iż jest bardzo czekoladowe plus nutka dyni i ostrych przypraw ;) Pychotka :)
------------------------------------------------
The long weekend behind us :( Thanksgiving has gone so quickly ... We spent this day with my husband`s friends. Especially for it, I made a new typically American cake - pumpkin brownies. I like this cake because of very chocolate and pumpkin flavor and hot spicies ;) Yummy :)
 


 

Składniki:
8 łyżek niesolonego masła
6 oz/ 170 g gorzkiej czekolady, posiekanej
2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki soli
1 1/2 szklanki białego drobnego cukru
4 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 1/4 szklanki musu z dyni
1/4 szklanki oleju roślinnego
1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich


1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C/ 350 stopni F. Wyłóż  9 calowy/ 23 -centymetrową kwadratową formę do pieczenia papierem do pieczenia.
2. Roztopić czekoladę i masło w misce żaroodpornej położonej nad garnkiem z gotującą się wodą, mieszając od czasu do czasu, aż będzie jednolite.
3. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cayenne i sól w dużej misce, odstawić na bok. W innej misce umieścić cukier, jajka i wanilię wymieszać masa się dobrze połączy - 3 do 5 minut. Dodać do mikstury z mąką i ubić.
4. Podzielić ciasto pomiędzy dwie średnie miski (około 2 szklanki na miskę). Dodać czekoladę do jednej miski i wymieszać. Do drugiej miski dodać mus z dyni, cynamon i gałkę muszkatołową, wymieszać. Przenieść pół ciasta czekoladowego przygotowanej formy,  wygładzić. Wylać połowę  ciasta z dynią. Powtórzyć czynność z jeszcze jedną warstwą czekoladową i warstwą z dyni. Wylewać szybko, aby farsz nie ostygł.
5. Delikatnie zakręcać  małym nożem poprzez dwa ciasta tworząc efekt marmurkowy. Posypać orzechami.
6. Piec 40 do 45 minutStudzić na kratce.

Smacznnego ;)

Inspiracja: Martha Stewart z małymi zmianami
----------------------------------------------
8 tablespoons unsalted butter
6 oz/ 170 g bittersweet chocolate, chopped
2 cups all-purpose flour
1 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon cayenne pepper
1/2 teaspoon salt
1 1/2 cups white fine sugar
4 large eggs
1 tablespoon pure vanilla extract
1 1/4 cups pumpkin mousse
1/4 cup vegetable oil
1.5 teaspoon ground cinnamon
1/4 teaspoon ground nutmeg
1/2 cup chopped walnuts


1. Preheat oven to 180 degrees C/ 350 degrees F. Line a 9-inch/ 23 cm square baking pan with parchment paper.
2. Melt chocolate and butter in a heatproof bowl set over a pan of simmering water, stirring occasionally until smooth.
3. Whisk together flour, baking powder, cayenne, and salt in a large bowl; set aside. In another bowl, put sugar, eggs, and vanilla and beat until well combined - 3 to 5 minutes. Beat in flour mixture.
4. Divide batter between two medium bowls (about 2 cups per bowl). Stir chocolate mixture into one bowl. In other bowl, stir in pumpkin, oil, cinnamon, and nutmeg. Transfer half of chocolate batter to prepared pan smoothing top. Top with half of pumpkin batter. Repeat to make one more chocolate layer and one more pumpkin layer. Work quickly so batters don't set.
5. With a table knife, gently swirl the two batters to create a marbled effect. Sprinkle with nuts.
6. Bake until set, 40 to 45 minutes. Let cool in pan on a wire rack.

Enjoy ;)

Inspiration: Marta Stewart with small changes


5 comments: